Материнство в радість

Дитині призначили суміш. Як бути далі?

Як показує досвід роботи, призначення грудній дитині суміші може бути з різних причин. Тут і плач, і жовтяниця, і проблеми з вагою, і «#маломолока» тільки зі слів мами, і багато інших причин.

⠀⠀Але дуже багато годуючих мам, почувши про необхідність використання суміші, подумки ставлять хрест ❌ на своєму ГВ та опускають руки.

Проте суміш – це не вирок❗️ Лактацію можна посилити та невдовзі перейти знову на виключно грудне вигодовування. Головна умова – не зволікати!

⠀⠀Перш за все потрібно знати, що об’єктивною причиною призначення суміші (ми зараз говоримо про типові випадки, що не загрожують здоров’ю) є дефіцит набору ваги, тобто фактичне недоотримання дитиною грудного молока.

⠀⠀Наказ МОЗ #149 «Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років») постановляє, що

🔹достовірними ознаками недостатнього отримання дитиною грудного молока є: 🔸прибавка у масі менше 500 г за місяць; 🔸сечовиділення дитини менше 6 разів на день, сеча жовта концентрована з різким запахом.

🔹При виявленні відхилень у фізичному розвитку та вигодовуванні дитини, необхідно провести повторну оцінку грудного вигодовування не пізніше 2-х днів після попередньої оцінки та в подальшому за необхідністю.

⠀⠀Тобто при виявленні недоотримання дитиною харчування перше, що потрібно зробити, оцінити організацію ГВ! Рішення ж про призначення суміші цілковито за лікарем на основі оцінки стану дитини та, в ідеалі, лактації.

⠀⠀Ідеальний варіант – призначення догодовування власним зцідженим молоком альтернативним способом годування, тобто не з пляшки. Про пляшку ми вже писали раніше – навіть один раз може наробити проблем.

⠀⠀Чим швидше ви візьметесь за налагодження ГВ, тим швидше вдасться позбутися суміші та вийти на достатній рівень лактації. Тому все у ваших руках!

А ми допоможемо їх не опускати 🤗

32