Материнство в радість

Колір грудного молока

Увесь час якось дивно чути від багатьох жінок про те, що в них є сумніви відносно якості власного молока. Але вони є.

І для того, щоб хоч якось внести ясність про те, що це абсолютно не так, і ваше молочко є найкращим харчуванням для вашої дитини, пропонуємо вашій увазі розбір різних кольорів молока.

Почнемо з початку лактації. Найчастіше на цьому етапі можна спостерігати жовте/помаранчеве🦊молоко. Такий колір найчастіше має перше молоко - молозиво. Воно може мати таке забарвлення близько 10-14 днів і є еліксиром корисності👑 (читайте про цінність молозива у наших попередніх постах😉).

Також молозиво може бути геть прозорим, з сіруватим і навіть з темно зеленим, ніби болотяним кольором.

Колір молозива жодним чином не впливає на його корисні властивості та зовсім не є протипоказанням до вживання.

Всі точно чули про синє або голубе🦋 молоко😅

Такий відтінок має «переднє» молоко, яке містить у собі багато води, але є не менш корисним і таким же необхідним для нормального росту та розвитку дитячого організму, як «заднє» молоко, яке зазвичай є насичено-білого кольору🐇

Рожевий відтінок🐙 молока може говорити про те, що до нього потрапила кров. Це може бути наслідком тріщин сосків, травматичного зціджування, гематом та інших пошкоджень чи ударів молочних залоз.

Ржавий🦀 колір молока не рідко може бути притаманний також молозиву, або ж при наявності внутрішньопротокової папіломи чи синдрому іржавих труб.

Зелений відтінок🐸 молока може бути внаслідок, застою молока, чи виходу гнійних виділень при наявності маститу, абсцесу.

Харчування мами та прийом харчових добавок в поодиноких випадках також може давати рожевий, зелений, жовтий чи оранжевий. Чорного кольору 🌚молоко може набувати у разі прийому нею антибіотику міноцикліну.

У будь-якому з побачених варіантів забарвлення грудного молока не потрібно відмовлятися від грудного вигодовування.

При виникненні запитань краще зверніться до консультанта з лактації або до лікаря-мамолога, дружнього до ГВ.

493