Материнство в радість

Медикаментозне припинення лактації

Існує три методи завершення лактації: фізичний, фізіологічний та медикаментозний. На ваші запити детально розглянемо призначення лікарських засобів жінці для припинення тривалої лактації.

👌Ми вивчили наявні матеріали щодо медикаментозного завершення тривалої лактації з різних джерел: FDA (США), CMDh (Євросоюз), RCOG (Великобританія) та Пабмед загалом. Вони відповідають офіційним рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я:

❗️у випадку необхідності припинення лактації, дієвим рекомендованим методом є фізіологічний метод, а використання фармакологічних методів не рекомендується❗️

🌐У США та ЄС офіційно не рекомендовано використання бромокрипину для припинення лактації, оскільки він має багато побічних ефектів. В Штатах це зробили ще у 1989 році, у Південній Кореї – в 1994.

🚫Серед побічних ефектів бромокриптину відмічають серцево-судинні (70,5%), неврологічні (14,3%) та психіатричні (8,6%) розлади. А тривалість курсу має становити 6-14 днів. Ризик ще і в тому, що жінки не завжди інформують лікаря при появі перших симптомів.

⛔️У каберголіну хоч і менше побічних ефектів (зниження артеріального тиску, запаморочення, головний біль, нудота та блювання протягом 2-3 днів), проте у дослідженнях у 60% жінок спостерігалось нагрубання молочної залози.

〽️Хоч дослідження і показали дійсне зниження рівня пролактину після прийому цих препаратів і зниження лактації, проте вони не зупиняють синтез молока повністю. Тож жінка надалі потребуватиме консультації спеціаліста щодо подальших дій та контролю процесу.

🔰Ми, як консультанти з питань грудного вигодовування та лактації, однозначно рекомендуємо використовувати тільки фізіологічні методи для припинення лактації. Адже це не тільки про лактацію як фізіологічний процес, але й про грудне годування, як емоційний і психологічний зв’язок матері та дитини.

🔰В своїй роботі ми комплексно підходимо до цього питання: працюємо і з лактацією, і з діадою «мама-дитина», і часто ще й з проблемами зі сном та прикормом.

26