Материнство в радість

Чи давати воду на ГВ?

Згідно 📝наказу МОЗ 149: «...Грудне молоко містить близько 90% води, що повністю задовольняє потреби дитини в рідині. Введення додаткової рідини підвищує ризик гострих кишкових інфекцій, зменшує потребу у грудному молоці та тривалість грудного вигодовування...»

📍Із чого ми можемо зробити висновок, що дитина віком до 6 місяців за офіційними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та МОЗ України НЕ потребує допоювання водою.

Більше того, це може негативно відобразитися на її здоров‘ї:

💡вода може бути контамінована (заражена, забруднена) і як наслідок викликати різні інфекційні та кишкові хвороби;

💡допоювання малюка водою має прямий вплив на кількість виробленого молока у груді;

💡чим більше малюк вип’є води, тим менше він висмокче молока і як наслідок ➡️ вироблення молока знижується.

💡вода немає калорійності.

‼️Найбільшу небезпеку допоювання становить для новонароджених, тобто діток першого місяця життя.

У зв’язку з незрілістю нирок у новонароджених, в перші 2-3 доби життя в результаті допоювання водою (чи надмірним введенням інших рідин) виводиться натрій, що може негативно впливати на роботу мозку, збільшує ризик і тяжкість респіраторних захворювань у новонароджених.

І, звичайно ж, матиме негативний ефект на становлення лактації. Адже саме в ці дні груді потрібна повноцінна стимуляція.

Вода ж створює хибне відчуття наповнення в шлунку, тож дитина буде пропускати годування.

🤔Якщо ж на вашу думку в спекотну погоду дитина хоче пити - прикладіть її до груді🤱Малюк втамує спрагу, заспокоїться і лактація в порядку 😉

До речі, існує понад 10 досліджень в умовах спекотного клімату (+30 - +41 градус), які одностайно підтверджують рекомендації НЕ допоювати дитину на ГВ водою до 6 місяців водою чи іншими рідинами.

А коли ви почали давати воду дитині? І коли на це почали вмовляти старші?)))

31