Материнство в радість

Чи можна горіхи, халву, яйця, рибу, солодощі при ГВ?

🌰Горіхи

Обмежити вживання арахісу та деревних горіхів слід матерям, які мають на них реакцію. Протеїни, що викликають алергію, здатні проникати в грудне молоко та викликати сенсабілізацію. Проте не варто утримуватися від їх вживання, якщо в родині малюка ніхто не мав реакції.

Горіхи також не впливають на жирність грудного молока.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

🥜Халва

Не зафіксовано жодних досліджень на тему вживання халви годуючим мамам та можливим наслідкам такого вживання. Але корисніше замінити її на соняшникове насіння чи козинаки з цього ж насіння чи кунжуту.

Халва також не впливає на жирність грудного молока. Жодних підтверджених даних щодо її властивостей збільшувати лактацію.

Вердикт: можна, якщо смакує.

🍳Яйця

Дослідження показали, що білки яєчного білка проникають в грудне молоко у приблизно 75% годуючих матерів. Тому є сенс утримуватися від вживання яєць тим мамам, які мають на них алергію.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

🐟Риба

Дослідження мам та дітей, у яких в сімейному анамнезі була алергія/атопічний дерматит, показали, що в групі, де мами виключали з раціону рибу, яйця та молоко, частота виникнення алергії в перші 6 місяців була дещо нижчою (10,8% у «дієтичній» групі та 28% у групі, де мама харчувалась без обмежень). Але після 6-го місяця частота виникнення алергії не відрізнялась між цими групами.

У тому випадку, якщо ні в кого в родині не було алергічної реакції на рибу, її не рекомендують виключати з раціону годуючої мами в цілях профілактики алергії у дитини.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

🍩Солодощі

Дослідження показали, що вживання під час вагітності та лактації великої кількості солодощів підвищує ризик виникнення ожиріння у дитини та проблеми з харчовою поведінкою, що проявлялись у нездатності контролювати апетит та тязі до нездорової їжі. Та й для маминої фігури це не завжди корисно.

Нема жодної підтвердженої інформації щодо впливу солодощів на збільшення кількості молока чи його жирності.

Вердикт: варто обмежити, замінюючи фруктами, сухофруктами, домашніми смаколиками.

364