Материнство в радість

Чи можна: каву, шоколад, молочні продукти, часник, цибулю на ГВ

Оновлено: 10 груд 2020 р.

☕️Кава та чай

Головний компонент, який нас турбує, це кофеїн. Добова доза не повинна перевищувати 300 мг кофеїну (близько 3 чашок кави та 4-5 чашок для чорного та зеленого чаю). Більші дози можуть викликати знервованість та дратівливість дитини.

Споживання більше 1л кави на день може спричиняти анемію та стан залізодефіциту у мам та немовлят. Деякі дослідження пов’язують великі об’єми кави з виникненням синдрому Рейно (вазоспазм).

Вердикт: можна у невеликих об’ємах.

🍫Шоколад

Дослідження зазначають, що алергічна реакція на шоколад (какао) зустрічається дуже рідко. Кофеїн, що міститься в ньому, також є в незначних об’ємах.

Вердикт: можна.

🥛Молоко (коров’яче, козяче), кисломолочні продукти

Не зважаючи на те, що коров’яче молоко потрапляє в топ-5 найбільших алергенів, дослідження не довели користь від виключення його з раціону годуючої мами «про всяк випадок». Навпаки, є ряд досліджень, які показали підвищену чутливість до коров’ячого молока у дітей, чиї мами його не вживали.

Та ж інформація для кисломолочних продуктів та козячого молока.

Вердикт: можна.

🍶Згущене молоко

Не впливає ні на дитину, ні на кількість молока, ні на його жирність.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

🌱Часник

Дослідження не підтвердили зв’язок вживання часнику та кольок у дитини. Але показали цікаву штуку. Запах часнику дійсно спостерігається в грудному молоці (приблизно через 2,5 год), проте діти, чиї мами вживали часник перед годуванням, в переважній більшості навпаки їли довше. Це опосередковано пов’язали з можливим його використанням для стимуляції лактації.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

🍢Цибуля, спеції (пряне, гостре, кисле, солоне, солодке)

Не існує жодних даних щодо зміни смаку молока в сторону гострого, кислого, солоного тощо, а також після вживання в їжу цибулі. Проте не виключаємо можливість того, що дитина може не сприйняти новий запах від мами.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

✅Підсумуємо. Огляд численних досліджень не виявив продуктів, яких 100% варто уникати годуючим мамам. Індикатором є лише реакція конкретної дитини.

136