top of page

Карієс та грудне вигодовування

Даний пост буде надзвичайно 🔥, адже кількість досліджень та рекомендацій з даного питання є дуже великою. Тому з вас❤️ і ми продовжуємо.


❗️Фактори, які сприяють карієсу:

🔻Бактерії S.Mutans вважаються основною причиною карієсу. Ці бактерії використовують харчові цукри для виробництва кислоти, яка власне спричинює карієс. Найчастіше ці бактерії передаються від батьків чи інших близьких людей внаслідок поцілунків, спільного користування зубних щіток, столових приборів, облизування соски тощо.

🔻Споживання їжі та напоїв, що містять цукор. Уникайте продуктів, які довго знаходяться в роті (наприклад, льодяники), адже в ці моменти рівень рН знижується, і емаль стає надто вразливою.

🔻Гігієна роту дитини та сім’ї зокрема. Чистка зубів дитині повинна починатися одразу як вони з’являються. Батьки, які подають гідний приклад дитині, тим самим зменшують кількість бактерій у себе в роті та вірогідність передачі їх до дитини.

🔻Сімейна генетика. Ми не в змозі її змінити, але батькам важливо звернути увагу на поширеність карієсу в родині та інших проблем з зубами задля профілактики дитячого карієсу ще під час вагітності.

В сім’ях з генетичною схильністю до карієсу, дітей варто показувати стоматологу кожні 6 місяців.

🔻Хвороби дитини. Низька вага при народженні (включаючи недоношеність), повторювані інфекції, хронічні захворювання здатні порушувати певні функції слини, яка також забезпечує буферизацію від кислот.

🔻Шкідливі звички та хвороби матері під час вагітності.

‼️Однією з причин виникнення карієсу вважається тривалий вплив рідин (молока, соку) на зуби. Проте існує величезна різниця між смоктанням пляшки і смоктанням грудей. При годуванні пляшками молоко випускається в передню частину рота і в басейни навколо зубів, тоді як при ГВ сосок втягується далеко у рот, а молоко потрапляє в горло, стимулюючи дитину ковтати. Коли дитина засинає з пляшкою, соска буде продовжувати повільно просочувати залишки вмісту пляшки в рот дитини, тоді як сосок груді не випустить молоко, якщо дитина активно не смокче.


До вашої уваги огляд зовсім невеликої кількості досліджень з цього питання. Проте вже з них можна зробити цілком відповідні висновки про те, що власне ГВ не є причиною виникнення карієсу. З початком появи у дитячому раціоні різноманітної їжі та цукрів, в першу чергу, необхідно звертати увагу на гігієну ротової порожнини, та спадковий фактор, про що говорить нам велика кількість досліджень‼️


Надзвичайно цікаві дослідження Palmer, B. Breastfeeding and infant caries. ABM News and Views 2000 Dec; 6(4): 27-31 та Torney, H. «Prolonged, On-Demand Breastfeeding and Dental Caries-An Investigation» [unpublished MDS thesis]. Dublin, Ireland, 1992, де вивчалися розкопані дитячі черепа (від 500 до 1000 років тому) прийшли до висновку, що ГВ не викликає руйнування зубів, та що до використання пляшки, руйнування зубів було рідкісним явищем. Зокрема, стоматолог Палмер зауважив: «Якби грудне молоко призводило до руйнування зубів, це було б еволюційним самовбивством».


Дослідження, яке проводилося у Ірані, Mohebbi SZ, et al. 2008, де тривалість ГВ є довгою провело огляд 504 дитини 1-3 років з яких 56% дітей були виключно на ГВ. Результат дослідження виявив чіткий взаємозв'язок між розвитком карієсу та годуванням вночі сумішшю з пляшки, та ніякого зв'язку між розвитком карієсу та тривалістю ГВ, годувань груддю вночі та взагалі грудного вигодовування.


Одне з найсвіжіших досліджень, яке стосувалася впливу ГВ на стан молочних зубів Nirunsittirat A, et al. 2016 було проведено в Таїланді аби перевірити гіпотезу про те, що більша тривалість ГВ збільшує ризик виникнення карієсу в молочних зубах. Його результат показав, що якщо дитина з 6 до 11 міс знаходилася на повному ГВ, то частота і ступінь карієсу дуже знижувався. Стосовно тривалості годування, ніякого зв'язку між ГВ та розвитком карієсу знайдено не було. Проте нічні годування (груддю чи сумішшю) ризик розвитку карієсу все ж таки збільшували.


Рекомендації Американської академії дитячої стоматології (American Academy of Pediatric DentistryAAPD) пишуть, що системний огляд показав, що тривале ГВ до року знижує ризик карієсу, а ГВ після року підвищує його ризик особливо нічні годування. Проте також повідомляється про необхідність у зниженому вживанні солодощів та соків. Рекомендована гігієна зубів, як тільки вони з'являються!


Нещодавній огляд 2017 року Breastfeeding and early childhood caries: a meta-analysis of observational studies прийшов до висновків, як у стоматологів вище. Проте вказується на необхідність подальших досліджень, щоб виявити чіткі механізми виникнення карієсу.


bottom of page