top of page

Яка контрацепція безпечна при ГВ?

💙Відновлення материнського організму після пологів та бажання в майбутньому вагітніти чи ні - діло індивідуальне і досить важливе. Яким методом контрацепції користуватися, кожен обирає сам. Проте в період лактації контрацепція повинна відповідати трьом основним критеріям: бути надійною; не впливати на склад та кількість молока; не впливати на розвиток дитини.

💛Так, виходячи з вищезазначеного, методи запобігання вагітності, які можна застосовувати в період годування грудьми, можна виділити такі:

🎈МЛА (метод лактаційної аменореї);

🎈бар’єрні (презервативи, діафрагми, ковпачки);

🎈сперміциди;

🎈гормональні;

🎈метод переривання статевого акту (МПСА);

🎈хірургічна стерилізація;

🎈ВМС (внутрішньоматкова спіраль).

🔹МЛА. Метод доволі ефективний (до 98%), АЛЕ не захищає від інфекцій та не дозволяє передбачити першу овуляцію (діти погодки - це сюди). Тому в ідеалі його все ж краще застосовувати із поєднанням наприклад бар’єрного методу.

Стосовно ефективності, ОБОВ’ЯЗКОВОЮ умовою є дотримання наступних правил:

-виключне ГВ до 6 міс;

-дитина віком до 6 міс;

часті годування (з перервою не більше 2-3 годин)

-відсутність місячних після пологів;

-відсутність мамозамінників, допоювань.

🔹Бар’єрний метод. Найпопулярніший, адже при правильному використанні має високий рівень захисту від небажаної вагітності та захищає від інфекцій, які передаються статевим шляхом.

Недолік: алергія на латекс.

🔹Основними перевагами сперміцидів є відсутність системного впливу на організм жінки. Сперміциди показані для використання в будь-який період сексуальної активності годуючих матерів.

🔹Гормональні контрацептиви (ГК) можуть мати в своєму складі один або кілька гормонів. Для годуючої мами найбільш безпечними є ГК є ті, у складі є лише один гормон – гестаген. Вони дозволені годуючим жінкам через 6-8 тижнів після пологів. А от з комбінованими оральними контрацептивами з естрогеном потрібно бути обережними мамам, які мали проблеми з кількістю молока або годують тоддлера.

ГК мають високу ефективність при правильному застосуванні (99%), проте відсутній захист від інфекцій, які передаються статевим шляхом.


🔹МПСА. Метод має багато переваг, але жінки вагітніють, навіть якщо еякуляція відбулась поза жіночим організмом (надійність методу - 73%). Тут все просто: сперматозоїди існують і в передякуляторній рідині, яка виділяється під час збудження чоловіка. А також відсутній захист від інфекцій та питання самоконтролю у чоловіка.

ВМС. Установлюється лише лікарем, Спіраль, подразнюючи ендометрій, перешкоджає прикріпленню плідного яйця в порожнині матки. Існують мідь- та гестагенвмісні спіралі.

+ досить надійний захист (до 98%);

+ ставиться на 3-5 років;

- немає захисту від інфекцій;

- абортивний ефект;

- ризик розвитку запальних процесів та кровотеч.


🔹Хірургічна стерилізація полягає у перев'язуванні чи пересіченні маткових труб у жінок чи сім'явиносних проток у чоловіка. Метод має високий ступінь захисту від небажаної вагітності, проте відсутній захист від інфекцій.

bottom of page