top of page

Харчова алергія або непереносимість у дитини

Деякі діти дійсно можуть бути чутливими до їжі та реагувати на сліди їжі, які надходять з грудним молоком. Сюди можна віднести алергію та харчову непереносимість.


алергія у дитини, алергія при гв, дієта на гв, що можна їсти на гв, харчова непереносимість, пищевая непереносимость, аллергия у новорожденного, что-то не то съела

💥Найбільш вірогідним є розвиток алергії у дитини, якщо хтось в сім’ї має астму, екзему, сінну лихоманку, харчову алергію, атопію. Проте науково доведено, що в таких випадках виключно грудне вигодовування до 6 місяців знижує їх ризик. Компоненти грудного молока вистилають кишківник дитини і таким чином перешкоджають мікроскопічним частинкам їжі, що можуть спровокувати алергічну реакцію, «просочуватися» в кров дитини.

⚡️Тому якщо у вашій родині є прояви харчової алергії чи інших вище зазначених станів, є сенс утримуватися від продуктів, які їх викликають, під час годування груддю, але годування грудним молоком однозначно продовжувати.

👍🏻Якщо ж алергій нема, то нема і жодного сенсу притримуватися дієти.

👆Зв’язок між дієтою та розвитком харчової алергії насправді вивчений ще недостатньо. Але є дослідження, що показали цікаву річ. У дітей, чиї мами уникали споживання коров’ячого молока, спостерігалася алергія на коров’яче молоко (Jarvinen et al., 2014).


Інші дослідження, які намагалися підтвердити гіпотезу, що дієта годуючої мами захищає дитину від розвитку атопічного дерматиту, також не підтвердили цю теорію.

❗️❗️❗️Тож нема жодного сенсу притримуватися жорсткої дієти в профілактичних цілях❗️

⚙️Найпоширенішими алергенами для немовлят є коров’яче молоко, яйця, арахіс та деревні горіхи, пшениця (глютен) та соя. Для дорослих та підлітків – арахіс, деревні горіхи та морепродукти. Але мова йде більше про їх безпосереднє вживання.

💡ВАЖЛИВО ЗАЗНАЧИТИ, що не дивлячись на те, що ті ж яйця, молоко та арахіс є найпоширенішими алергенами, це зовсім не значить, що ваша дитина обов’язково матиме реакцію на них.

💎Усі дослідники наголошують, що спроби уникати усіх потенційних алергенів призводять до збіднення раціону жінки. А раціон має бути повноцінним! У разі ж виключення певного продукту, його потрібно замінити на альтернативний (наприклад, молоко часто заміняють кисломолочними продуктами).

Comments


bottom of page