top of page

Чим більше п'ю - тим більше молока?

Існує думка, що чим більше мама п’є води, тим більше у неї буде молока.

Проте дослідження показали, що це міф. Він стоїть поряд з чаєм з молоком, про який ми писали раніше (шукайте за тегом #харчування_гвр).

пиття на гв, харчування на гв, питание кормящей, что можно пить кормящей маме, що можна пити годуючій мамі, сколько воды пить на гв, скільки води пити на гв

З вас ❤️ і будемо розбиратися ⤵️

Перше дослідження ще в 1953 році, а за ним ще кілька показали цікаву річ – в групі мам, які пили збільшений об’єм рідини (близько 3 л), зменшувалась і кількість виділеного молока, і, відповідно, об’єм спожитого дитиною молока. Вік дітей був від 0 до 4 місяців, виключно годування груддю.

Цікаві дані були і у мам з гіперлактацією. Зменшення пиття не впливало на зменшення кількості молока.

Тому дослідники одноголосно стверджують, що не потрібно пити води більше, ніж як для втамування спраги.

Це є профілактикою і стану гіпергідратації (водного отруєння), що може мати негативний вплив на організм у вигляді зниження температури тіла, нудоти, порушення координації рухів, судом, м’язової слабкості, головного болю, а також вкрай небажана при серцевій та нирковій недостатності.

Наша рекомендація: випивати принаймні 1 л води на добу. Адже, враховуючи мультизадачність мами, часто дуже важко помічати спрагу. А недоотримання води організмом (як і її надлишок, про який згадували вище) теж може негативно позначатися на організмі та на лактації у вигляді можливих лактостазів.

Що пити? Все! Плюс їсти соковиті овочі і фрукти.

Ну ви ж пам’ятаєте, що мама-годувальниця не має жодних обмежень в їжі, так?)) 😉

То все фігня, що вода – це тільки чиста вода, а компоти, соки, супи, чаї за рідинну вважати не можна. Можна і потрібно!

Тож пийте на здоров’я, але головне – з розумом 💧

Kommentare


bottom of page