top of page

Укус кліща і ГВ

Сезон кліщів вже розпочався 👻

І навіть якщо ви не гуляєте на природі, але маєте домашніх улюбленців, то саме вони можуть принести додому «гостя».

Іксодові кліщі (а їх понад 900 різних видів 🥴) – переносники збудників найбільш небезпечних та поширених захворювань, таких як кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма та ще з десяток інших.

Де кліщі чекають на вас?

Ні, вони не живуть на деревах. Але здатні підніматися по ним, щоб було зручніше падати на свою здобич.

Але улюбленим місцем все одно залишається трава та чагарники рівнем приблизно до коліна.

Жінка, яка годує груддю, має таке ж бажання відпочинку на свіжому повітрі, як і всі, проте кліщі не запитують, кого кусати🤷‍♀️

Питання лише одне і найголовніше - чи може мама продовжувати ГВ, якщо жінку вкусив кліщ❓

На даний момент світова медицина не має однозначних даних щодо передачі з грудним молоком бореліозу та енцефаліту.

Більшість дослідників та організацій рекомендують продовжувати годування: CDC 2017, Newman 2014, Shapiro 2014, Mylonas 2011, Cooper 2004.

В той же час існують рекомендації тимчасово перервати годування у випадку підтвердження хвороби Лайма до початку медикаментозного лікування (Hale 2017 p.582, Lawrence 2016 p.225 and p.462).

При цьому науці відомий всього один case report виявлення збудників енцефаліту та хвороби Лайма в грудному молоці. Вони датовані 1997 та 1995 роками. З тих пір жодних інших подібних ситуацій не задокументовано.

Інший важливий момент. Енцефаліт та хвороба Лайма мають тривалий інкубаційний період. Тобто жінка все одно годуватиме малька, не маючи симптомів, навіть у випадку зараження.

В той же час рекомендацій перервати годування при виявленні укусу кліщем не існує.

👉Проте є ряд моментів, яких варто дотримуватися для прояснення ситуації та майбутніх дій, оскільки симптоми захворювань можуть проявлятися з 7 по 14 день, а отже лікарі рекомендують пройти профілактику одразу після виявлення кліща…

⠀⠀

1️⃣Необхідно якнайшвидше видалити кліща.

Можна самостійно або звернутися до найближчого травмпункту.

2️⃣ Видалену комаху не потрібно здавати в лабораторію для дослідження кліщів на наявність збудників. Так само як здавати молоко на аналіз.

3️⃣ОБОВ’ЯЗКОВО звернутися до сімейного лікаря чи інфекціоніста для отримання рекомендацій щодо подальшого спостереження та профілактики хвороб у разі потреби.

Препарати, що призначають для профілактики, переважно сумісні з ГВ. Але якщо маєте сумніви – можна перевірити на сайті e-lactancia.org.

До прояснення ситуації, в залежності від того, яку мама обирає тактику, можна виконувати наступні рекомендації:

▪️продовжувати годувати груддю;

▪️грудне молоко зціджувати та пастеризувати 30 хвилин при температурі 63,5 градусів. Цей вид обробки вважається безпечним та найбільш бережним до компонентів грудного молока;

▪️кип’ятити 2 хвилини, після чого годувати ним маля.

Щеплення від енцефаліту в Києві та області можна зробити в приватних клініках або придбати препарат в аптеці (Тіковак, Тіковак джуніор) та звернутися до вашого сімейного лікаря.

Щеплення від хвороби Лайма не існує. Наразі ведеться активна його розробка.

😧А ви знали, що заразитися енцефалітом можна, якщо пити не пастеризоване або не кипячене молоко корів, кіз та овець, якщо вони заражені кліщовим енцефалітом?

Це вам ще раз нагадування про безпеку харчових продуктів. Особливо, для дітей!

47 переглядів
bottom of page