top of page

ГВ дитини з синдромом Дауна

21 березня, відзначається Всесвітній день людей із синдромом Дауна.

Синдром Дауна - це генетичне порушення, що являє собою трисомію за 21 хромосомою та є найпоширенішим серед генетичних аномалій у світі.

Догляд за дитиною з синдромом Дауна може бути складним, але з терпінням та наполегливістю по мірі росту малюка грудне вигодовування часто його полегшує. Тому з часом і ви, і ваша дитина зможете насолоджуватися всіма особливими перевагами, які може дати грудне вигодовування.

А саме:

🎈Захист від інфекцій. Діти з синдромом Дауна особливо схильні до інфекцій дихальних шляхів, вушних інфекцій, проблем із щитовидною залозою та деяких видів дитячого раку. Грудне молоко містить живі клітини та антитіла та має захисну дію проти всіх цих інфекцій.

🎈Менше проблем з боку ШКТ. Через зниження м’язевого тонусу в ШКТ у дітей із синдромом Дауна часто виникають проблеми з травленням. Материнське молоко легко засвоюється і допомагає зменшити проблеми з травленням, а саме закрепами.

🎈Низька частота алергій та шкірних проблем.

🎈Поліпшення розвитку ротової порожнини. Діти з синдромом Дауна мають певні особливості оральних структур, такі як плоскі піднебіння та великі язики. І те й інше може спричинити проблеми із прикладанням до грудей. Завдяки унікальній смоктальній дії, яка необхідна під час грудного вигодовування, відмічається поліпшення розвитку щелепо-лицьового апарату дитини та сприяння розвитку мови.

🎈Посилення нейророзвитку 🧠: завдяки докозагексановій кислоті, яка міститься у грудному молоці, відбувається ріст та розвиток мозку.

❤️Близькість між мамою та дитинкою: народження немовляти з особливими потребами часто змушує жінок почуватись безсилими, тому годування груддю або зцідженим молоком може допомогти матерям відчути себе більш ухоробреними, оскільки лише вони можуть забезпечити здоров’я та розвиток дитини за допомогою власного молока.

Якщо мама не в змозі прикласти дитину безпосередньо до грудей, додатковий контакт шкіра до шкіри та обійми також можуть допомогти забезпечити близькість, яка розвиває зв’язок матері та дитини, а також забезпечує розвиток маляти.


Грудне годування дитини з СД цілком реальне, хоч і далеко не легке. Озброївшись знаннями та використовуючи різні пози для годування, підрахунок кількості сечовипускань та стулу, дасть змогу визначити, чи достатньо малюк отримує молока. З допомогою зціджувань та системи SNS (догодовування у груді) можна годувати дитину власним молоком, якщо ефективне смоктання унеможливлюється в силу певних особливостей стану дитини. Але грудне молоко для таких діток це найкращий подарунок, який може подарувати мама!


За матеріалами Енн Сміт, IBCLC

12 переглядів
bottom of page