top of page

Кесарів розтин та ГВ – міфи і реальність

Розпочнемо з хорошої новини 🥰 Кесарів розтин не є протипоказом до ГВ та не означає, що з грудним вигодовуванням не складеться.

Так само, як і у випадку з природніми пологами, багато залежить від успішного старту та частих годувань в перші дні 😉

😒Проте є об’єктивні труднощі, до яких мама повинна бути готова.

🌀Перш за все це самопочуття та маломобільність. Так, під час першого прикладання мама може все ще не мати чутливості в нижніх кінцівках, її може знобити під час виходу з наркозу, катетери на руках можуть заважати зручно взяти дитину. Тому вкрай важливо, щоб поряд була близька людина, яка допоможе в організації годувань.

🌀Першу добу мама залишається в палаті інтенсивної терапії, де не забезпечується сумісне перебування з дитиною.

Тож, якщо є змога, поставте до відома лікаря та медперсонал, що за можливості ви хочете прикласти дитинку до грудей якомога швидше і далі годувати якомога частіше в денний час.

🤬На жаль, не всі медпрацівники знають і розуміють важливість годування грудьми, тож ви цілком можете почути фразу на кшталт, що дитина першу добу буде в дитячому відділенні (на суміші з пляшки, звичайно), бо мамі буде так легше.

🌀Якщо за певних причин ви не можете прикласти дитину до груді, тоді зціджуйте молозиво руками. Молоковідсмоктувач в перші дні малоефективний. Якщо зібране молозиво можна дати малюку – чудово. Якщо ні, все одно зціджуйте максимально, щоб дати грудям достатню стимуляцію і сигнал організму на активний запуск лактації.

👉Універсальні принципи для успішного старту лактації при будь-якому способі розродження:

💚прикладання дитини якнайшвидше в перші 2 години після народження;

💚правильне глибоке прикладання;

💚годування на вимогу як дитини, так і мами, тобто мама теж може і має будити малюка на годування, якщо той спить довше 3-х годин;

💚прикладати не рідше 8 разів за добу;

💚максимально уникати догодовування з пляшки та використання пустушки, а при необхідності догодовування робити це альтернативними способами. Найпростішим з них є пальцеве годування.

Розкажіть, з якими ви стикнулись складнощами грудного вигодовування після КР?👇🏻

10 переглядів
bottom of page