top of page

Загальні рекомендації по харчуванню мами, що годує грудьми

Оскільки енерговитрати годуючої жінки зростають на, приблизно, 640 Ккал в день (під час вагітності це 300 Ккал), важливо притримуватися правил раціонального харчування та включати в раціон овочі, фрукти, цільнозерновий хліб та злакові, молочні продукти, що багаті кальцієм, а також продукти, багаті протеїнами, такі як риба, м’ясо та бобові (в каруселі рекомендована 🥗 тарілка здорового харчування⏫)

🍋Якщо мама харчується повноцінно, тобто отримує з їжі необхідні мікро та макроелементи та енергію, грудне молоко зберігає свій повноцінний склад завдяки нутрієнтам, які надходять з їжею.

🍊Якщо ж споживання поживних речовин нижче необхідного для організму, грудне молоко залишається таким же поживним, але ці речовини будуть надходити з запасів тканин організму, в тому числі і в менших кількостях, ніж має бути.

🍋Рівень вітамінів A, D, K, С, В1, В6, В12, йоду та фолатів в грудному молоці може знижуватися, якщо організм матері має вітамінну недостатність. На щастя, їх рівень швидко підвищується, як тільки раціон нормалізується.

🍊А от рівень кальцію, фосфору та магнію навпаки не залежить від харчування жінки.

🍋Під час лактації рекомендовано споживати в день на 500 Ккал більше, ніж рекомендована норма для невагітних жінок. Ці норми варіюються в залежності від рівня фізичної активності та стилю життя, способу харчування та ін. Рекомендуємо гуглити за деталями.

🍊Жінкам, у яких вже відновилася менструація, рекомендовано збільшити споживання продуктів, багатих залізом.

🍋Повноцінне харчування допомагає відновити запаси поживних речовин, які були витрачені і під час вагітності.

❗️🍊❗️Тому пам’ятайте, що вагітність, післяпологовий період та лактація – не окремі етапи, а один суцільний стан організму жінки. Тому не існує жодних дієт для годуючих мам. Не потрібно кардинально змінювати ваш раціон одразу після пологів. Годуюча мама має продовжувати їсти ВСЕ те, чим харчувалася протягом вагітності. Малюк ще в утробі «куштував» разом з мамою ці продукти.

Comments


bottom of page