Існують різні ситуації в житті, які потребують зціджування молока, а потім і його певного зберігання. Де, у чому та скільки часу необхідно для зберігання грудного молока(ГМ)❓
⠀
Згідно ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017, зберігання ГМ включає в себе наступні важливі моменти:
⠀
1. Миття рук під час зціджування. Обов’язкове для попередження передачі можливих вірусів та бактерій, які є носіями тих чи інших захворювань.
⠀
2. Чим зціджувати? Молоко, зціджене руками та молоковідсмоктувачем, не відрізняється по чистоті, за умови дотримання всіх правил догляду за молоковідсмоктувачем та чистоти рук.
⠀
3. В чому зберігати? Найкраще для зберігання ГМ використовувати ємкості з харчового пластику, які обов’язково перед використанням повинні пройти очищення з допомогою миючого засобу та води і бути висушеними.
⠀
4. Обов’язково маркуйте контейнери з датою зціжування. Першою використовуйте найраніше заморожену порцію.
⠀
5. Запах молока під час зберігання може змінюватися внаслідок розпаду жирних кислот під дією ліпази. Проте немає підстав вважати, що дитина відмовиться пити таке молоко, через його специфічний запах та смак.
⠀
6. Змішування молока. При потребі додати свіжозціджене молоко до вже охолодженого чи замороженого варто робити це попередньо охолодивши його.
⠀
7. Розморожування:
✏️1 спосіб - помістити контейнер на ніч у холодильник.
✏️2 спосіб - розігріти під струменем гарячої води, помістивши контейнер у ємність з гарячою водою. Проте перший спосіб призводить до меншої втрати жирів☝️
⠀
8. Підігрів. Найкраще потримати контейнер з ГМ в ємкості з теплою водою (до 40С) приблизно до 20 хв. Деякі діти п’ють ГМ і кімнатної температури.
⠀
9. Розморожене ГМ не варто лишати при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години.
⠀
10. Повторне заморожування не рекомендовано‼️
⠀
11. ГМ, яке лишилося після попереднього годування, мусить бути використане через 1-2 години після завершення годування дитини.
Comments