top of page

Акне новонароджених

Близько 2-3 тижня життя на щічках у новонароджених дітей з’являється характерна висипка. Хтось називає її алергійкою, хтось дерматитом, пітничкою, а ще дуже часто «мамачька, ви штота нє то съєлі» 🤦‍♀️

Розпізнати її просто: по-перше, за терміном появи, по-друге, за виглядом – дрібна червона висипка з білими вкрапленнями.

⠀⠀На щастя, це звичайний транзиторний стан малюка, який має назву акне новонароджених, гормональна висипка чи просто «гормональне цвітіння». Це НОРМАЛЬНИЙ стан дитини, який не викликає занепокоєння у дитини та проходить сам.

⠀⠀Ця висипка викликана гормонами, адаптацією дитини до нового навколишнього середовища та незрілістю шлунково-кишкового тракту. Тому і проходить у всіх діток по-різному: у когось за 2 тижні, а у когось може триматися і до 3 місяців.

Чого робити однозначно не варто, якщо у вашої дитини акне новонароджених:

❌сідати на жорстку дієту чи намагатися вистежити алерген в раціоні;

❌пити різні смекти чи ентеросгелі;

❌змащувати жирними кремами;

❌умивати травами;

❌видавлювати ті прищики;

❌здавати аналізи на дизбактеріоз;

❌давати дитині пробіотики.

⠀⠀Як же точно відрізнити акне від алергії? Основна ознака - відсутність лущення шкіри. Під час гормональної висипки шкіра у дитини не лущиться.

⠀⠀Пам’ятайте, що акне новонароджених – не хвороба, не алергія, а звичайний адаптаційний період. Тому мама має харчуватися так само різноманітно (читайте детальніше за тегом #харчування_гвр) та проводити гігієнічні процедури та догляд за шкірою дитини як зазвичай.


Ось фото акне новонароджених (гортайте слайд-шоу)



bottom of page