top of page

Акне чи алергія?

Як ми зазначали в попередньому пості про акне, гормональний висип, який не потребує лікування з’являється на 2-3 тижні життя дитини та має вигляд дрібних червоних висипань з білими вкрапленнями.

висип у дитини, прищі на тілі у дитини, дерматит, акне новонароджених, атопічний дерматит, высыпания у ребенка, атопический дерматит, аллергия у ребенка,  Сыпь у ребенка, Виды детской сыпи, Фотографии аллергической сыпи, Высыпания на коже фотографии, Аллергическая сыпь у детей, Виды сыпи у детей, Бесцветная сыпь как мурашки

⠀⠀Інша справа дерматити.

Якщо говорити про ті, які найбільш характерні для дітей першого року життя, то це атопічний, пелюшковий та контактний дерматит.

⠀⠀▪️Пелюшковий дерматит розпізнати відносно легко. Він локалізований в зоні контакту з підгузком. Тривалий контакт шкіри з сечею, калом та тертя призводить до порушення бар’єру шкіри. На його появу можуть впливати також часте використання вологих серветок через ароматизатори та консерванти, а також несприйняття дитячою шкірою кремів, мила, іншої доглядової косметики тощо.

⠀⠀▪️Контактний дерматит виникає як реакція на контакт з алергеном. Тут може бути і реакція на пральний порошок чи гель для купання, лосьйони, інші засоби догляду, а також матеріали (латекс) чи рослини.

КД характеризується висипом, пухирцями, печінням та свербінням.

⠀⠀▪️Атопічний дерматит (АД) – дуже розповсюджене хронічне запальне захворювання шкіри, яке виникає у 15-20% дітей та 1-3% дорослих. Поява захворювання – 2-3 місяць життя.

Для немовлят характерна локалізація висипки на щоках, підборідді, а також подальше розповсюдження по всьому тілу (ліктьові та колінні згини тощо). Висип має характерні ознаки: свербіж, кірочки, лущення шкіри, інколи утворення тріщин.

⠀⠀Якщо акне новонароджених з’являється на 2-3 тиждень життя, не потребує жодного лікування і проходить самостійно, то терміни появи атопічного дерматиту інші – 2-3 місяць, а лікування має бути обов’язково призначене лікарем-алергологом.

⠀⠀Для дітей з АД надзвичайно важливим є виключно грудне вигодовування до 6-місячного віку та максимально тривале продовження ГВ після введення прикорму.

Дослідження, що вивчали зв’язок АД та маминого харчування, не підтвердили дієвості виключення з раціону годуючої мами арахіс, деревні горіхи, яйця, коров'яче молоко та рибу. Виключення продуктів (конкретних!) має місце тільки при доведеній реакції дитини на конкретний продукт. Як і рутинне використання козячої, соєвої чи інших гідролізованих сумішей.

bottom of page