top of page

Альтернативні методи годування

Скоріш за все, багато з вас чули про те, що догодовування з пляшки небезпечне для ГВ. А якщо ні, то щойно прочитали)))

Хай там як, але це правда. Використання пляшки дійсно стає на заваді ГВ.

Ми ні в якому разі не заперечуємо випадки безпроблемного суміщення ГВ і пляшки. Проте не можемо гарантувати, що проблеми оминуть конкретно вас. І в той же час знаємо, як важко буде боротися за повернення дитини на грудь, коли іде відмова на фоні пляшки.

Тому хочемо розповісти про альтернативні методи, як можна давати дитині догодовування. Їх аж 5! І за умови грамотного їх використання вони допоможуть зберегти ГВ 🤱

👆Пальцеве годування. Найпростіший варіант це палець + зонд та палець + шприц. Дитинка смокче палець, а через зонд чи шприц отримує додаткове харчування. Також є варіант крапати в ротик прямо зі шприца чи піпетки. Але зазвичай дитині легше ковтати в процесі смоктання.

🥄Ложка. Для цього типу годування може використовуватися як звичайна, так і м’яка силіконова ложечка. Також є спеціальна силіконова ложка для догодовування у Медели.

🥛Чашка. Дитина може пити з чашки чи м’якого силіконового стаканчика. Головне – наловчитися годувати так, щоб вміст не розливався повз ротик.

🥤СНС (система гододовування у груді). Та ж Медела виготовляє таку систему, але можна вдома самостійно зробити її аналог. Для цього потрібен тільки зонд назогастральний для ентерального харчування (розмір 4 чи 5). Просто робите отвори в сосці пляшки, опускаєте один кінець зонду туди, а інший – малюку в ротик. І дитина отримує докорм прямо в процесі смоктання груді.

🍼Розмірене годування з пляшки. Ми про нього раніше вже писали. Воно не є повноцінним альтернативним методом. Але в ситуації, коли інші методи з певних причин не підходять, це теж цілком можливий варіант.


bottom of page