top of page

Антенатальний збір молозива

Антенатальний збір молозива – це зціджування чи збір підтікаючого молозива до пологів, тобто ще під час вагітності.

Чули про таке? Якщо ні – читайте далі. І ставте посту лайк, щоб не губити наші наступні пости в стрічці 💜

сцеживание молозива, зціджування молозива, сцеживание во время беременности, сцеживание молозива во время беременности, антенатальний збір молозива, антенатальное сцеживание

Збір морозива до пологів буде корисним в наступних випадках:

▪️мама має захворювання на діабет (особливо 1 тип) або гестаційний діабет, родинну непереносимість молочних продуктів;

▪️коли у мами гіпоплазія молочної залози або перенесена операція на грудях;

▪️якщо мама приймає бета-блокатори для контролю високого тиску;

▪️плановий кесарів розтин, особливо на ранньому терміні вагітності;

▪️планова індукція пологів;

▪️у дитини внутрішньоутробно діагностовано розщілину піднебіння, синдром Дауна, вади серця, внутрішньоутробну затримку розвитку;

▪️з двійнями чи трійнями.

Крім вище зазначених випадків слід зазначити ще підвищення впевненості у собі, адже мама ще до народження малюка здобуває досвід зціджування, краще відчуває свої груди, глибше розуміє процеси лактації.

🍭Як збирати?

🧊Молозиво можна зціджувати вручну або збирати в молокозбірники, якщо воно тече саме по собі. Зціджувати рекомендують не раніше 36 тижня.

🧊Збирати молозиво найзручніше в шприц на 1-2 мл, а потім заморожувати. Правила зціджування та зберігання – стандартні. Ми писали про це за тегом #зціджування_гвр

🍭Чи безпечно це для перебігу вагітності?

Є думка, що стимуляція сосків під час вагітності може спровокувати передчасні пологи через виділення окситоцину. Проте наукові дослідження не підтвердили цей факт у жінок, які не мали ризику передчасних пологів.

Для порівняння, секс та грудне вигодування старшої дитини під час вагітності також сприяють вивільненню окситоцину, проте вважаються безпечними.

Але рішення про допологове зціджування має прийматися тільки мамою спільно з її лікарем. Звичайно, мало лікарів чули про це, але було б круто, якщо у когось виникне бажання розібратись в темі. І на одного ГВ-френдлі лікаря стане більше!)

Цікаво, що у пологових будинках Великобританії працівники володіють інформацією щодо антенатального зціджування та навіть мають інформаційні бюлетені.

bottom of page