top of page

Постійно перенаповнені та гарячі груди. Пів метрові фонтани молока. Годування, які не приносять відчутного полегшення. Захоплення дитиною повітря в процесі годування…

Якщо більшість з цих тверджень вам близька і знайома, з великою вірогідністю у вас гіперлактація.


З одного боку, це класно, коли дитині предостатньо молока, годування триває лічені хвилини, вага набирається стабільно в районі кілограма щомісяця. А з іншого – не дуже, адже це все часто супроводжується постійною важкістю в грудях, підтіканням молока, заростанням протоків, лактостазами. А з боку дитини – неглибоким прикладанням, нервами біля грудей, аерофагією, часто розладами ШКТ як то зригування нон-стоп, посилене газоутворення, постійний пінистий зелений стул та ін.

Якою буває гіперлактація?

Протокол 32 Академії медицини грудного вигодовування визначає три її види.

▪️Самоіндукована – через постійні зціджування після кожного годування, «про всяк випадок», бо так робити бабусі/сусідки/подруги.

▪️Ятрогенна, коли за гіперлактацією стоять рекомендації медичних працівників. В тому числі і рутинні зціджування або прийом засобів, що сприяють посиленій продукції молока, без належного контролю за ходом процесу.

▪️Ідіопатична – без чіткої ітіології, тобто коли причини визначити неможливо, але організм стабільно виробляє молока значно більше, ніж потрібно дитині.

Академія медицини грудного вигодовування виділяє три етапи роботи з гіперлактацією та зменшенням кількості молока.

🌀На першому етапі обов’язкова персоналізована робота з консультантом по ГВ в організації годувань, відходу від рутинних зціджувань та вживання галактологів. Ця робота також включає годування по годинам з суворим дотриманням інтервалу в 3 години та суворе чергування грудей.

🌀Якщо перший етап не дав очікуваних результатів, може додатково використовуватися фітотерапія (м’ята, шавлія, жасмин тощо) та/чи призначення комбінованих оральних контрацептивів. Естроген у їх складі здатен пригнічувати лактацію.

🌀І на третьому етапі годуючій мамі рекомендовано звернутися до лікаря, здати необхідні аналізи для призначення антагоністів допаміну (каберголін).

bottom of page