top of page

Дитинка плаче. Чи дійсно не вистачає молока?

Ситуація, коли мами пов’язують часті капризи дитини з браком молока, є, на жаль, доволі частою. За якими ж ознаками можна 100% сказати, що малятку #маломолока?

як зрозуміти що дитина голодна, як зрозуміти що дитина хоче істи, как понять что новорожденный хочет есть, как понять что мало молока, почему ребенок плачет, чому дитина плаче, чому новонароджений плаче, як зрозуміти що нема молока мало молока

Існує всього 2️⃣ достовірних показники:

- набір ваги;

- кількість сечовипускань.

❗️Все інше – показники НЕ достовірні❗️

✔️Набір ваги. В нормі має бути від 500 гр/місяць до 5 місяців та від 400 грамів надалі. Іншими словами, дитина має набирати від 125 грамів на тиждень.

✔️Сечовипускання. Мінімальна добова кількість – 8 сечовипускань. Середньостатистична норма – 12 і більше.

Що НЕ є вірними показниками:

💥дитина часто просить груди;

💥нема відчуття приливів, наповнення (не було чи зникли);

💥смоктання триває більше 40 хвилин;

💥плач чи вивертання на грудях до, під час чи після годування;

💥невелика кількість зцідженого молока чи його повна відсутність;

💥мала прибавка від зважування до/після;

💥у дитини бурчить животик;

💥та ще багато іншого.

😢Але зупинимось детальніше на плачі.

Всім дітям властиво плакати. А особливо в перший місяць, коли плач – єдиний доступний метод комунікації.

Коли дитина плаче, це не завжди значить, що вона голодна. Перш за все це потреба контакту з мамою. Малюк все своє внутрішньоутробне життя провів в тісному водному середовищі, з іншими звуками, відчуттями. А потім враз все змінилося! Нові запахи, звуки, світло, принципово новий тип дихання та їжі.

Щоб з усім цим справитись малятко проситься на руки до мами чи тата, щоб наблизитися до звичних внутрішньоутробних умов – тепла, тісних обіймів, знайомих запахів.

👉Цей так званий четвертий триместр вагітності триває 3 місяці. І ці місяці дитинка вкрай потребує бути поряд з дорослим, з мамою, татом. І кликати на поміч може переважно плачем.

🤱🏻Так, грудь часто допомагає. Але не є панацеєю.

👼🏻Дитині властиво капризувати, непокоїтися, плакати. У діток на рівні інстинктів закладено хотіти бути поряд з дорослим, бо саме від дорослого залежить виживання.

Тому не винуватьте грудь у плачах дитинки. Слідкуйте за вагою. І якщо вона в нормі, шукайте інші причини занепокоєння крихітки. Часто беріть на ручки. І не забудьте про всяк випадок перевірити прикладання!

bottom of page