top of page

Дитині призначили суміш. Як бути далі?

Як показує досвід роботи, призначення грудній дитині суміші може бути з різних причин. Тут і плач, і жовтяниця, і проблеми з вагою, і «#маломолока» тільки зі слів мами, і багато інших причин.

догодовування, докорм, смесь, мало молока, ребенку назначили смесь, Ребенку назначили докорм, как выбрать докорм, як обрати суміш, как сохранить молоко, як зберегти лактацію, як зберегти молоко, Сколько молока (или смеси) нужно ребёнку

⠀⠀Але дуже багато годуючих мам, почувши про необхідність використання суміші, подумки ставлять хрест ❌ на своєму ГВ та опускають руки.

Проте суміш – це не вирок❗️ Лактацію можна посилити та невдовзі перейти знову на виключно грудне вигодовування. Головна умова – не зволікати!

⠀⠀Перш за все потрібно знати, що об’єктивною причиною призначення суміші (ми зараз говоримо про типові випадки, що не загрожують здоров’ю) є дефіцит набору ваги, тобто фактичне недоотримання дитиною грудного молока.

⠀⠀Наказ МОЗ #149 «Клінічний протокол медичного догляду за здоровою дитиною віком до 3 років») постановляє, що

🔹достовірними ознаками недостатнього отримання дитиною грудного молока є: 🔸прибавка у масі менше 500 г за місяць; 🔸сечовиділення дитини менше 6 разів на день, сеча жовта концентрована з різким запахом.

🔹При виявленні відхилень у фізичному розвитку та вигодовуванні дитини, необхідно провести повторну оцінку грудного вигодовування не пізніше 2-х днів після попередньої оцінки та в подальшому за необхідністю.

⠀⠀Тобто при виявленні недоотримання дитиною харчування перше, що потрібно зробити, оцінити організацію ГВ! Рішення ж про призначення суміші цілковито за лікарем на основі оцінки стану дитини та, в ідеалі, лактації.

⠀⠀Ідеальний варіант – призначення догодовування власним зцідженим молоком альтернативним способом годування, тобто не з пляшки. Про пляшку ми вже писали раніше – навіть один раз може наробити проблем.

⠀⠀Чим швидше ви візьметесь за налагодження ГВ, тим швидше вдасться позбутися суміші та вийти на достатній рівень лактації. Тому все у ваших руках!

А ми допоможемо їх не опускати 🤗

bottom of page