top of page

Жовтяниця новонароджених

Чи можна годувати груддю дитину з жовтяницею?

Щоб не ходити кругами, відповідь однозначна: МОЖНА І ДУЖЕ НЕОБХІДНО!

А тепер по порядку.

Згідно клінічного протоколу 255 МОЗ України:

👉Неонатальна жовтяниця (жовтяниця новонароджених) розвивається у 60% у доношених новонароджених і у 80% у недоношених дітей.

👉Фізіологічна жовтяниця, що проявляється після 36 годин життя дитини, характеризується підвищенням рівня загального білірубіну сироватки крові не вище 205 мкмоль/л.

Така жовтяниця найчастіше зумовлена особливостями розвитку та метаболізму новонародженого в цей період життя.

Фізіологічна жовтяниця може мати як неускладнений, так і ускладнений перебіг, тому вимагає ретельного спостереження за станом дитини☝

‼А ЗАРАЗ НАЙВАЖЛИВІШЕ‼

Догляд за новонародженим з неонатальною жовтяницею👇

✅ Забезпечення частоти годування грудьми ❗️принаймні ❗️8-12 разів на добу без нічної перерви дозволяє знизити ризик розвитку дефіциту калорій та/або дегідратації дитини і таким чином посилення гіпербілірубінемії.

При цьому важливо зазначити, що тут потрібен не сам факт ПРИКЛАДАННЯ дитини, тобто знаходження біля груді. А смоктання і ВИСМОКТУВАННЯ молозива і молока. Що забезпечується правильним прикладанням.

⚠️Оральне призначення новонародженим з жовтяницею води або глюкози НЕ запобігає розвитку гіпербілірубінемії та НЕ зменшує рівня білірубіну сироватки. Більше того, не є доказовим способом зниження рівня білірубіну в крові.

При неможливості забезпечення адекватного грудного вигодовування доцільно догодовувати дитину зцідженим грудним молоком або молозивом ті ж самі 8-12 разів на добу. У разі, якщо кількість отриманого грудного молока не може забезпечити необхідний добовий об'єм рідини, можливе призначення суміші. Яку потрібно давати не з пляшки, а альтернативними способами догодовування. В пологовому найзручнішим є використання пальцевого догодовування з використанням шприца без голки.

Якщо говорити про використання медикаментозної терапії, то на сьогодні немає науково-доказової бази для рутинного застосування медикаментозних препаратів в лікуванні неонатальної

жовтяниці. Укрлів, Галстена та інша народна творчість не підходить для використання у дітей та не впливає на перебіг жовтяниці.

Існує тільки два доказових та перевірених методи: фототерапія та замінне переливання крові.

Зверніть увагу, що під час фототерапії та на фоні жовтяниці малюки можуть бути більш сонними. Тому мама має чітко контролювати частоту прикладання та ефективність смоктання.

Ризик виникнення жовтяниці збільшується у разі:

▪️пізнього прикладання до груді;

▪️неправильного прикладання та неефективного смоктання;

▪️годування менше, ніж 8 разів на добу;

▪️використання пустушки.

Простими словами, дитині з жовтяницею вкрай важливо отримувати калорії, а не воду, тому що найбільше білірубіну виводиться з калом, а не з сечею.

Якщо ви вагітні, радимо обовʼязково пройти наш безкоштовний курс з підготовки до грудного вигодовування, щоб знати, як уникнути проблем з годуванням вже на старті 🤗

Якщо ж вам потрібна консультація з питань корекції прикладання, залиште заявку з за посиланням 💛

3 перегляди
bottom of page