top of page

За один раз нічого не буде?

Коли батьки зустрічаються з різних причин з необхідністю дати дитині докорм, то, як правило, всі одразу вважають, що це повинно бути з пляшки. Насправді, ні, ні і ще раз ні!

І ця категоричність не безпідставна.

Тож давайте розбиратися. З вас лайк і поїхали 😉

⠀⠀Механізм смоктання груді та пляшки зовсім різний. У смоктанні грудей беруть участь весь щелепно-лицевий апарат, в тому числі активно працює язик малюка. При смоктанні ж пляшки працюють лише м’язи щік, і то сильно не напружуючись, бо потік молока гарний і дитину по суті це влаштовує.

За лічені хвилини вона сита, тоді як при смоктанні грудей треба попрацювати аби добути молочка і відповідно прикласти більше зусиль.

⠀⠀Вже після одного такого догодовування з пляшки малюк відчуває різницю і розуміє, що їжу можна отримати і легшим способом, не напружуючись. Часто дитина починає протестувати під груддю, капризувати або й ще гірше зовсім відмовляється від неї. Вона може постійно губити або випльовувати сосок, відтягувати його, капризувати.

⠀⠀Як наслідок, груди стимулюються все менше, кількість гормонів зменшується, і відповідно зменшується кількість молока. Натомість збільшується кількість докорму (часто це суміш) і мама продовжує догодовувати маля з пляшки, чим утворює замкнуте коло. Це коло веде до стрімкого зниження лактації і навіть до завершення ГВ.

⠀⠀Тому найкращими методами поодиноких докормів є ложка, чашка, шприц, піпетка, пальцеве годування та система догодовування у груді (СНС).

bottom of page