top of page

Коли відлучати дитину від груді?

В своїй роботі ми, консультанти по ГВ, а також і лікарі, в першу чергу маємо орієнтуватися на рекомендації Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я: «годувати груддю до 2️⃣ років та довше, за бажанням матері та дитини».

до скількох годувати груддю, як довго потрібно годувати груддю, как долго кормить грудью, когда отлучать от груди, коли відлучати від груді

І, звичайно, кожна мама бажає, щоб етап завершення грудного вигодовування пройшов максимально м’яко та з найменшим стресом.

✅Підготовку до відлучення ми рекомендуємо починати заздалегідь, за три, а то і за 6 місяців до планованого завершення ГВ, щоб процес пройшов якрайкраще.

⭐️Найоптимальнішим методом є метод поступового завершення, який допомагає і дитині, і груді плавно адаптуватися до змін.

⭐️М’яке завершення ГВ включає в себе поетапне зменшення годувань. Найчастіше у такому порядку:

-проміжні годування, які не пов’язані зі сном;

-годування пов’язанні з денним сном( на прокидання та на засинання);

-годування на засинання вночі та прокидання після ночі;

-нічні годування( пост про нічні годування читайте на нашій сторінці).

⭐️На кожен етап йде від 2-4 тижнів до 2-3 місяців. Чим старший малюк, тим швидше він адаптується до нових змін.

👉Забираючи кожен вид годувань, мама завжди повинна дати дитині якусь іншу альтернативну заміну: більше тілесного контакту вдень, навчити іншого способу засинати, вміти відволікти улюбленою іграшкою, грою чи заняттям тощо.

🧐Поряд з процесом завершення ГВ, майже завжди паралельно йде процес налагодження прикорму та сну, тому дуже важливо продумати, які кроки потрібно здійснити для отримання оптимального результату.

Розкажіть, який ви маєте досвід відлучення старших діток? Чи може зараз знаходитесь в процесі❓

А ми в наступних постах розповімо детальніше про методи відлучення дитини, завершення лактації, а також про корисні та шкідливі поради.

10 переглядів
bottom of page