top of page

Інфо про комбучу на ГВ сколихнула дірект після моїх сторі. Тому хочу написати окремим постом.

Діти 90-х знають комбучу як чайний гриб 😁

В моєму дитинстві ми його розмножували в банках в холодильнику на чорному чаї 😅

Хто ще так робив?))

Але зараз комбучу ви можете без проблем купити в магазині як безалкогольний напій.

У складі може бути до 1.7% алкоголю.

Для порівняння, у квасі алкоголю може бути до 1,2%, у кефірі - до 0,7%.

Тим не менш, на сайті e-lactancia, де ми перевіряємо всі ліки та препарати на сумісність з ГВ, комбуча має ступінь ризику 3 (найвищий ступінь ризику - 4).

Цитую (в перекладі):

«Пошкодження печінки, метаболічний ацидоз, шкірна інфекція від сибірської виразки та навіть смерть сталися у зв’язку з його (напою) споживанням (Mirzai 2019, Gedela 2016, SungHee 2009, Derk 2004, Srinivasan 1997, CDC 1995, Crit Path AIDS 1994).

З моменту останнього оновлення ми не знайшли опублікованих даних про виділення напою в грудне молоко.

Відсутність літератури та його потенційна токсичність у поєднанні з відсутністю точних терапевтичних показань робить його неосновним продуктом, особливо в період грудного вигодовування (Martini 2018)».

Що ж говорять інші авторитетні джерела:

▪️CDC: рекомендовано вживати не більше 120 мл на день (не в контексті ГВ).

▪️FDA: комбуча може бути безпечною для вживання, якщо приготована правильно (в Україні виготовлення регламентується низкою ДСТУ. Але чи всі виробники їх дотримуються?) - не в контексті ГВ.

▪️Mayo Clinic: користь напою не доведена, в той же час є дані щодо негативного її впливу на здоровʼя. Жінкам, які вагітні, годують груддю та людям з ослабленим імунітетом рекомендовано утриматися від вживання комбучі. Всі інші можуть вживати, якщо впевнені в належних умовах виробництва.

▪️LactEd: найбільше в комбучі викликають хвилювання бактерії, які можуть розмножуватися надто інтенсивно, якщо напій виготовляється та зберігається в неналежних умовах. Для жінок на ГВ найкраще обрати комбучу, що пройшла пастеризацію.

Ось така фігня, малята.

Пити чи не пити - рішення за вами. І добре, якщо рішення приймається, зваживши всі «за» і «проти».


bottom of page