top of page

Малюк не може покакати

Чи не кожні батьки зустрічаються з таким явищем, коли перед тим, як малюк має покакати, він починає сильно плакати, тужитися, часто аж червоніючи від власного крику.

Що це❓Норма чи патологія❓

▶️Функціональний стан, при якому відбувається затруднене випорожнення кишківника через неконтрольовану роботу м’язів тазу та сфінктера прямої кишки, має назву дисхезії. І для немовлят це є нормою. Адже вони просто не вміють цього робити.

Так-так. Не вміють 🤷‍♀️

дитина не може покакати, запор у новорожденного, ребенок тужится и плачет, не может покакать, функціональний закреп

Насправді, акт дефекації - це є складна робота організму та свідомості людини, яка вимагає певного алгоритму дій.

Адже спочатку людина відчуває поклик до дефекації, а вже потім напружує одні м’язи (тазу та живота) і розслабляє інші (сфінктер прямої кишки).

Звісно, доросла людина це робить одночасно, а от у малюка одразу так не виходить. І аби звільнити кишківник від калових мас, малюк починає кричати. Але не від болю, а задля того аби підтримати підвищений внутрішньочеревний тиск до моменту розслабення сфінктера прямої кишки та виходу калу.

‼️Для того, щоб дитина навчилася какати, потрібен час, і щоб батьки не заважали їй у цьому.

Не потрібно застосовувати механічну стимуляцію у вигляді газовідвідних трубок, «клізмочок» (це не запор!), а також сиропчиків, крапельок чи пробіотиків.

Це нормальний фізіологічний процес, який не потребує медикаментозних втручань!

Не потрібно також сідати мамі на спеціальну дієту і, тим більше, переводити дитину з ГВ на суміш❗️

✅Якщо дитина кричить, плаче, тужиться і червоніє, а через 20-30 хв спорожнює кшечник, при цьому випорожнення м’які, а після цього маля заспокоюється, вагу набирає добре і в перервах між плачем дитинка відчуває себе добре, то швидше за все це і є дисхезія👌

❌Якщо дитина погано набирає вагу, відмовляється від їжі, на фоні всіх вищеописаних моментів ще й часто зригує, випорожнення є щільними (часто як горох) з включеннями крові обовязково зверніться до лікаря🆘

🤔Що ж робити, якщо за описом все нормально?

✅Не заважати процесу дозрівання організму дитини.

✅Запастися терпінням, знаннями та розумінням.

✅Часто викладати дитинку на живіт.

✅Робити гімнастику.

✅Багато гуляти і радіти материнству🥰

bottom of page