top of page

Молоко та молочні продукти в прикормі

Чи можна давати дитині молоко до року? З чого почати прикорм молочними продуктами? Які продукти обрати: домашні чи магазинні?

З цими питаннями будемо розбиратися в цьому пості, про який ви просили 🤗

Перше, що важливо сказати про молочні продукти, так це те, що вони належать до 14 найрозповсюдженіших алергенів. З цього випливає, що:

🔸познайомити дитину з ними потрібно до досягнення одного року;

🔸перші проби мають бути окремо від інших продуктів-алергенів.

Також зверніть увагу, що всі молочні продукти є одним алергеном. Тобто молоко, йогурт та сметана, наприклад, містять один і той же алерген - білок молока.

На відміну від горіхів, де фундук, мигдаль та кешью, до прикладу, є окремими алергенами.

Впевнена, що ви знаєте про те, що молочні продукти - є цінним джерелом кальцію, білка, жирів та інших поживних речовин, які забезпечують повноцінний розвиток малюка.

А оскільки молочні продукти є невід’ємною частиною нашого культурного раціону, знайомити з цим алергеном варто в першу чергу.

5 фактів про молочку в прикормі:

🔸алергія на білок молока - одна з найчастіших, що виникають у немовлят;

🔸козяче молоко має не менший алергенний потенціал, ніж коров’яче;

🔸якщо ваша дитина на суміші або змішаному годуванні, білок молока вважається у вас вже введений як алерген;

🔸багато дітей переростають алергію на молоко до 5-річного віку;

🔸алергія на білок молока та непереносимість лактози - різні стани.

Як запропонувати дитині молочні продукти в прикорм та з чого найкраще почати?

Можна почати з будь-якого молочного продукта: звичайного молока, йогурта чи сирка без наповнювача, твердого сиру з низьким вмістом солі чи без неї, якщо такі знайдете в магазині або можете приготувати самостійно.

Як багато дати спробувати за один раз?

Провідні об’єднання алергологів рекомендують починати з 1/8-1/4 чайної ложки в перший раз. Чим менша кількість алергену, тим менш вираженою буде потенційна реакція.

Як подати на пюре та БЛВ прикормі?

На пюре прикормі познайомити малюка з молочним продуктом ви можете, запропонувавши кілька крапель молока в ложечці або доданих в кашу, овочеве чи фрукторе пюре, або ложку вмочити кінчиком в йогурт, сметану або кисломолочний однорідний сир.

На самоприкормі це може бути смужечка моцарели, додані кілька крапель молока в кашу, млинець чи кекс (якщо інші алергени з його складу вже введені) чи будь-яку іншу страву, яку зручно подати.

Коли можна дати дитині пити звичайне молоко?

Донедавна рекомендувалося утриматись від споживання молока у вигляді напою до 1 року усім дітям, незалежно від типу вигодовування. Проте оновлені Методичні рекомендації ВООЗ щодо прикорму немовлят 2023 року говорять про те, що якщо дитина перебуває на штучному вигодовуванні, допустиме годування тваринним молоком повної жирності.

Які продукти кращі: домашні чи магазинні?

Категорично не підходять для годування немовлят та дітей раннього віку ті молочні продукти, які не пройшли термічну обробку. Типу молока з-під “перевіреної сусідської корови” або “творожка з рук у бабусі на базарі, котра запевнила, що він без хімії”. А також знежирені молочні продукти

Всі інші варіанти - допустимі. Якщо ви купили домашнє молоко і прокип’ятили його перед тим, як дати дитині - ок.

Якщо ви купили дитяче молоко чи творожок в магазині - ок.

Якщо ви купили в магазині звичайне, “доросле” молоко чи інші молочні продукти - це також ок. І також можна давати дитині!

Лише перевірте склад, термін придатності та цілісність упаковки.

21 перегляд
bottom of page