top of page

Норми нічних годувань

Норми нічних годувань

Думаю, багато з вас зустрічали в мережі таблички, як в каруселі, де вказані норми нічних годувань діток по віку.

Наскільки їх вважати адекватними? Чи всі діти мають так їсти? А якщо ваша дитина прокидається частіше - це теж норма чи вже патологія?

Почнемо з хорошої новини. Вона полягає в тому, що всі діти різні. І якщо ваш малюк не вписується в якусь табличку, це не завжди означає, що щось не так. Іноді це просто варіант індивідуальної норми.

Але є і погана новина. Чим більше нічних пробуджень у дитини і у дорослого, тим неякісніший сон. А неякісний сон = неякісне відновлення = зниження імунітету, пізнавальних функцій, рівня енергії в цілому.

У чому небезпека поганого сну, якщо такі ночі тривають постійно протягом кількох місяців? Якщо не років 🥺

Спочатку тривала депривація сну призводить до

▪️постійного відчуття втоми та сонливості, нестачі енергії;

▪️розсіяності, незграбності;

▪️проблем з концентрацією уваги;

▪️падіння гостроти зору;

▪️запаморочення, головного болю;

▪️дратівливості;

▪️гіперактивності.

Чим довше вона триває, тим вірогідніші

▪️зниження здатності аналізувати інформацію;

▪️проблеми з пам’яттю;

▪️втрата відчуття реальності;

▪️тремор кінцівок;

▪️у дорослих часто набір ваги.

В найскладніших випадках можуть розвиватися

▪️клінічна депресія;

▪️галюцинації;

▪️підвищений ризик виникнення цукрового діабету та фіброміалгії (K Spiegel et al, 2005, 1999), серцево-судинних, ендокринологічних захворювань,

Важливо розуміти, що якщо дитина спить, наприклад, свої “табличні” 11 год нічного сну, але має 10+ пробуджень, які фрагментують її сон, вона може мати усі ознаки недосипу. Тобто кількість не дорівнює якості.

І не забуваємо, що це ж не просто дитина прокидається. Мама прокидається часто разом з нею.

Повернемось до таблички з каруселі. Її джерело - babysleepsite com. Але різні варіації без проблем можна знайти і в інсті.

Перш ніж коментувати, скажу важливу річ.

‼️Якщо у вашої дитини більше годувань груддю, ніж в табличці, ви не бачите у малька, А ТАКОЖ У СЕБЕ, ознак накопиченого недосипу, вас все влаштовує - все ок. Ймовірно, не варто перейматися через “не табличний сон”.

Якщо ж це вас турбує, давайте розберемося детальніше.

Якщо ваш малюк годується сумішшю і часто їсть суміш вночі (інтервал менше, ніж що 3 год), потрібно обов’язково аналізувати ситуацію, щоб не було переїдання, що є прямим ризиком ожиріння.

Для дітей на виключному ГВ ожиріння від переїдання грудним молоком не актуальне, згідно з даними наукових досліджень.

У віці 0-3 міс на ГВ ми завжди говоримо про годування на вимогу. У когось це 1-3 рази за ніч, а у когось щогодини. Обидва варіанти є нормою.

У діток на суміші зазвичай це годування що 3 год протягом усієї доби.

В 3-4 місяці деякі малюки вже можуть витримувати трішки більші інтервали між годуваннями як вдень, так і вночі. Тому кількість годувань може бути в рамках 3-4 на ГВ та 2-3 на ШВ.

При цьому збільшення кількості годувань чи пробуджень вночі може бути наслідком як регресу сну 4 місяців, так і особливостей розвитку малюка. Коли вдень дитина їсть менше, бо ж навколо все таке цікаве навкруги!

За даними Британської служби охорони здоров’я (NHS) та деяких досліджень (Breastfeed Med., Amy Brown et al, 2015), діти у віці старше 6 місяців, які отримують достатньо харчування протягом дня, можуть як спати всю ніч, так і мати 1-2 нічні годування.

Тож цифри з таких табличок мають цілком наукове обґрунтування. А значить, якщо ваш малюк прокидається вночі частіше, це означає, що з цим можна працювати, якщо ви маєте запит на скорочення кількості нічних пробуджень.

Це не якісь вигадані консультантами по сну цифри зі стелі, а наукові дані 🧐

Як можна скоротити кількість нічних пробуджень?

Про це ми розповідаємо на індивідуальних консультаціях та на курсах по сну “Сон в радість” та спеціалізованому “Сон в радість 12+”.


Записатися на консультацію або придбати курси та почати висипатися, маючи сили та хороший настрій кожного дня, ви можете за посиланням.

74 перегляди
bottom of page