top of page

Рух до груді (Breast crawl)

А ви знали, що одразу після народження новонароджена дитина сама повзе до грудей, щоб прикластися? 😳

⠀⠀Десь через 15 хвилин з того моменту, як маля опинилося у мами на животику, починає проявлятися інстинкт новонародженого, який полягає у самостійному повзанні, просуванні до соска та самостійному прикладанню до груді.

⠀⠀Активується він приблизно з 15 по 45 хвилину після народження і є одним із основних засад успішного ГВ - так зване раннє прикладання до груді.

⠀⠀Так, орієнтиром для пошуку соска є його запах, адже він схожий на навколоплідні води, в яких ріс та розвивався малюк. Також це візуальні орієнтири - власне, сам сосок і ареола, а також мамин голос, до якого він так звик.

⠀⠀І саме тому вкрай важливо викласти дитинку на мамин живіт, створити умови для прояву цього інстинкту та першого прикладання до груді.

⠀⠀І цьому є дві основні причини.

⠀⠀1️⃣ Молозиво. Перше молочко, яке має назву молозиво, є першою імунізацією дитини. Потрапляючи шлунково-кишковий тракт одразу після народження, воно вистилає захисним бар’єром ШКТ, захищаючи дитячий організм від потрапляння небезпечних мікроорганізмів. Воно також формує першу мікрофлору у дитини, адже містить комплекс імуноглобулінів, антиоксидантів, поліпептидів та ще величезну кількість компонентів, що забезпечують повноцінний розвиток не тільки ШКТ, але й організму в цілому.

⠀⠀2️⃣ Раннє прикладання до груді має величезний вплив на становлення лактації протягом першого тижня після пологів. Зокрема його наявність впливає на збільшення кількості молозива для дитини та швидший прихід молока в подальшому.

⠀⠀Також якщо проігнорувати цей пошуковий момент, дитина може заснути, відмовитися від груді, що несе за собою нові проблеми та складнощі одразу на початку грудного вигодовування. В жінки може взагалі змінитися позитивний настрій на ГВ і тим самим відмова від нього в подальшому часі.

bottom of page