top of page

Стул дитини на грудному вигодовуванні

З моменту народження малюка шлунково-кишковий тракт (ШКТ) проходить багато етапів розвитку, тож і ситуація з випорожненнями змінюється так само швидко, але поетапно. ⠀

⠀⠀Одразу після народження випорожнення дитини мають назву меконій. Це перший стул, який накопичується в період перебування малюка в утробі. Він має дуже темний (чорний) колір та в’язку консистенцію.

Важливе значення має колір та консистенція випорожнень після 3-5 дня, які в нормі повинні світлішати. Якщо ці показники не змінні і такі ж, як одразу після народження, це може свідчити про недостатню кількість спожитого грудного молока.

⠀⠀По мірі отримання дитиною молозива та грудного молока, випорожнення починають світлішати та змінювати консистенцію.

⠀⠀Приблизно до 5 тижня випорожнення відбуваються щонайменше 1 р на добу або ж з кожним годуванням груддю) У випадку, якщо дитина у віці до 4-6 тижнів какає рідше, ніж 1 р вдень, варто звернути увагу на те, як малюк набирає вагу (за тиждень мінімум 125 гр), адже існує вірогідність недоотримання потрібної кількості молока.

⠀⠀ ❗️Випорожнення дитини, яка знаходиться виключно на ГВ можуть бути від зеленого до помаранчевого кольору, містити слиз та білі включення, мати кисломолочний запах та рідку або пастоподібну консистенцію❗️

⠀⠀Після 6 тижня дітки можуть спорожнювати кишечник не так часто, як це було раніше. З цього часу і до моменту введення прикорму, певний відсоток малюків какає 1 раз в декілька днів. Інколи до 7-10 днів. При цьому, якщо кал м’якої консистенції та великого об’єму, загальний стан дитини не порушений, та є гарний набір ваги, хвилюватися немає причин. Це підтверджують і дослідження.

⠀⠀Аналіз досліджень дозволяє зробити висновок, що частота випорожнень грудних дітей є більш різноманітною, ніж частота випорожнень діток на ШВ.

⠀⠀У випадку, коли крім незвичної частоти спорожнення кишечника дитину турбує ще щось, а саме:

🔻поганий набір ваги;

🔻біль при дефекації;

🔻домішки крові у калі,

🔻форма та консистенція випорожнень (сухий, темного кольору тощо) і тд

необхідно показати дитину педіатру!

⠀⠀Часто проблеми з випорожненнями малюка можна скоригувати правильною організацією ГВ 👆

bottom of page