top of page

Функціональні гастроінтестинальні розлади (розлади ШКТ)

Кожна новонароджена дитинка народжується із недозрілою шлунково-кишковою системою. Наслідком цього є те, що абсолютно у кожного малюка в перші пів року життя присутні функціональні гастроінтестинальні порушення.

Це явище, яке не є наслідком структурних чи біохімічних порушень організму, та проходить з дорослішанням немовляти.

Тривалість періоду адаптації у кожної дитини індивідуальна, проте зазвичай він триває до 4-6 місяців. Серед функціональних гастроінтестинальних розладів у новонароджених та дітей раннього віку виділяють наступні.

▪️Дитяча регургітація - пасивний невимушений закид їжі в ротову порожнину й назовні; спостерігається в здорових дітей (1-2 рази на добу, об'єм до 3 мл).

▪️Синдром румінаціі у немовлят - це постійна регургітація недавно з'їденою їжею, яку дитина знову пережовує й повторно ковтає, але при цьому відсутні ознаки якого-небудь явного органічного захворювання.

▪️Синдром циклічної блювоти - однотипні повторні епізоди блювання, що змінюються періодами повного благополуччя.

▪️Кольки в немовлят - раптові та виражені напади плачу й неспокою немовлят протягом 3 і більше годин на добу не менше З днів на тиждень протягом хоча б одного тижня. Вони викликані обструкцією та порушенням пасажу по кишечнику.

▪️Функціональна діарея - це безболісна дефекація 3 і більше рази на добу великою кількістю неоформлених випорожнень, що триває 4 і більше тижні, із дебютом у періоді новонародженості.

▪️Дишезія у немовлят - дискоординація м'язів тазового дна й сфінктера заднього проходу, що викликає труднощі при акті дефекації. Напруження перед дефекацією протягом декількох хвилин, крик, плач, почервоніння обличчя від напруження починаються на першому місяці життя й минають через декілька тижнів. Ми детально писали про це в пості «Малюк не може покакати».

▪️Функціональний закреп - у дітей до 4 років встановлюється за наявності протягом 1 місяця не менше, ніж 2 ознак, детальніше про які поговоримо у наступних постах.

bottom of page