top of page

Четвертий триместр вагітності

Народження дитини - це абсолютні зміни у житті матері та і самого малюка. Якщо раніше немовля жило собі в утробі і ні про що не думало, то з появою на світ у нього з’являється надзвичайно багато нових задач. І для того, аби пристосування до нових умов пройшло максимально комфортно і безпечно, існує термін 4-го триместру вагітності.

четвертий триместр вагітності, четвертый триместр беременности

🤱Єдина людина, яку найкраще знає дитина - це її мама. Тому саме вона в першу чергу має забезпечити ті умови, які допоможуть малюкові сприймати новий світ позитивно та комфортно з точки зору психофізіології.

❗️В цей час не рекомендується займатися з малюком будь-якими екстремальними заняттями, загартовуванням, плаванням у басейні, масажами і тд.

💜Все, що потрібно новонародженій дитині і до 3 місяців - це щоб мама була поруч, часті прикладання до груді за вимогою, контакт шкіра до шкіри, спільний сон, носіння в слінгу, білий шум, вільне сповивання та легке погойдування, любов та турбота. Тобто все те, що так нагадує вже знайомі відчуття, які дитина мала, будучи в животику!

🧡Спокійна атмосфера навкруги та максимальне перебування на ручках. Не потрібно боятися «привчити малюка до рук», адже він жив всередині вас все своє життя з моменту зародження! Він вже звик бути не один і по-іншому не вміє.

🤷🏻‍♀️Часто дітки перших 3 місяців життя плачуть, і це лякає батьків. Але ж плач, це єдиний спосіб комунікації для малечі. Вони просто не знають і не вміють виражати свої потреби по-іншому!

🤱🏻Візьміть малюка на ручки, впевніться, що вологий підгузок не заважає, та прикладіть до груді. Зазвичай це швидко допомагає заспокоїти немовля.

💚Розмовляйте з малюком завжди та про все. Ще з утроби він звик до вашого голосу, тому не припиняйте це робити і після народження.

💙В цей час відбувається формування та дозрівання чи не кожної системи організму, зокрема нервової та травної, які відіграють надзвичайно важливу роль в житті новонародженої дитини.

💞На завершення хочеться додати, що дитина народжується тоді, коли це можливо фізично (співвідношення розмірів кісток черепа та материнського тазу), але для того, щоб їй гармонійно розвиватися, рости та адаптуватися до нових умов необхідний час, який і має назву 4 триместр вагітності💕

bottom of page