top of page

Чи можна горіхи, халву, яйця, рибу, солодощі при ГВ?

🌰Горіхи

Обмежити вживання арахісу та деревних горіхів слід матерям, які мають на них реакцію. Протеїни, що викликають алергію, здатні проникати в грудне молоко та викликати сенсабілізацію. Проте не варто утримуватися від їх вживання, якщо в родині малюка ніхто не мав реакції.

Горіхи також не впливають на жирність грудного молока.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

что кушать на гв, диета кормящей, диета после родов, що можна їсти на гв, дієта годуючої, дієта після пологів, чи можна на гв солодощі, чи можна на гв горіхи, чи можна на гв халву, чи можна на гв яйця, чи можна на гв рибу, яку рибу можна на гв, що можна їсти годуючій мами в перший місяць, що їсти щоб прибувало молоко, які солодощі можна годуючій мамі, зразок меню для годуючої мами, чи можна їсти халву годуючій мамі

🥜Халва

Не зафіксовано жодних досліджень на тему вживання халви годуючим мамам та можливим наслідкам такого вживання. Але корисніше замінити її на соняшникове насіння чи козинаки з цього ж насіння чи кунжуту.

Халва також не впливає на жирність грудного молока. Жодних підтверджених даних щодо її властивостей збільшувати лактацію.

Вердикт: можна, якщо смакує.

🍳Яйця

Дослідження показали, що білки яєчного білка проникають в грудне молоко у приблизно 75% годуючих матерів. Тому є сенс утримуватися від вживання яєць тим мамам, які мають на них алергію.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

🐟Риба

Дослідження мам та дітей, у яких в сімейному анамнезі була алергія/атопічний дерматит, показали, що в групі, де мами виключали з раціону рибу, яйця та молоко, частота виникнення алергії в перші 6 місяців була дещо нижчою (10,8% у «дієтичній» групі та 28% у групі, де мама харчувалась без обмежень). Але після 6-го місяця частота виникнення алергії не відрізнялась між цими групами.

У тому випадку, якщо ні в кого в родині не було алергічної реакції на рибу, її не рекомендують виключати з раціону годуючої мами в цілях профілактики алергії у дитини.

Вердикт: можна, з певними обмеженнями.

🍩Солодощі

Дослідження показали, що вживання під час вагітності та лактації великої кількості солодощів підвищує ризик виникнення ожиріння у дитини та проблеми з харчовою поведінкою, що проявлялись у нездатності контролювати апетит та тязі до нездорової їжі. Та й для маминої фігури це не завжди корисно.

Нема жодної підтвердженої інформації щодо впливу солодощів на збільшення кількості молока чи його жирності.

Вердикт: варто обмежити, замінюючи фруктами, сухофруктами, домашніми смаколиками.

358 переглядів
bottom of page