top of page

Чи можуть мами з ВІЛ годувати дитину груддю❓

За рекомендаціями ВОЗ, усі мами з ВІЛ мають отримувати пожиттєву антиретровірусну терапію (АРТ) для підтримки свого здоров’я та забезпечення благополуччя своїх дітей.

В 2016 році ВОЗ випустила оновлену Директиву щодо грудного вигодовування для мам, котрі інфіковані ВІЛ. Вона базується на результатах досліджень, які показали високу ефективність АРТ в захисті від передачі ВІЛ через грудне молоко при умові, що мама суворо виконує медичні призначення щодо прийому препаратів.

ВІЛ та ГВ, ВИЧ и ГВ, СПИД и гв, Вскармливание грудных детей в контексте ВИЧ, ВИЧ-положительная мама и грудное вскармливание, можно ли заразиться через грудное молоко, можно ли кормить грудью, если у мужа вич, кормление грудью при вич форум, Коли не можна годувати грудьми

Рекомендації щодо ГВ в таких випадках стандартні: виключно грудне годування до 6 місяців з подальшим введенням прикорму; продовження грудного вигодовування до 2 чи більше років.

Якщо мама отримує антиретровірусну терапію, змішане вигодовування так само залишається більш корисним для дитини та мами, ніж повністю штучне годування.

ВОЗ переконує, що постійний прийом антиретровірусних препаратів суттєво знижує ризик передачі ВІЛ від матері до дитини після народження.

Крім того, антиретровірусна терапія впродовж усієї вагітності дає шанс народити здорову дитину!

Кожна ВІЛ-позитивна мама має право на:

▪️повну та актуальну інформацію щодо УСІХ можливих варіантів годування дитини;

▪️прийняти інформоване рішення відповідно до того, що вона знає, чому довіряє з метою найкращого захисту своїх інтересів та інтересів дитини.

ВІЛ-позитивним мамам доступні аж 3 варіанти годування дитини:

▪️виключне ГВ (є найоптимальнішим вибором через його ідеальний склад незалежно від статусу матері; включає профілактичний прийом АРТ дитиною; за умови регулярного прийому препаратів АРТ матір’ю, перевірку вірусного навантаження та кількості CD4);

▪️пастеризоване материнське або донорське молоко (пастеризація знищує вірус, зберігаючи поживні речовини молока; особливо рекомендовано для пердчаснонароджених діток);

▪️штучне годування (з обов’язковим контролем якості води, повноцінного миття та стерилізації девайсів для годування).

За матеріалами оновленої директиви ВООЗ щодо ВІЛ та дитячого харчування (Guideline Updates on HIV and infant feeding)

9 переглядів
bottom of page