top of page

Чи сумісні ліки з ГВ?



Вам доводилося стикатися з тим, що ви були не впевнені щодо того, чим можна безпечно лікуватися на ГВ?

Всупереч розповсюдженій думці, грудне вигодовування сумісне з дуже великою кількістю лікарський засобів❗️

А як же той факт, що в інструкціях вказано, що ГВ потрібно припинити – запитаєте ви 🧐

Така фігня дійсно є. Але тут все банально.

Фармкомпанії з метою економії коштів просто не проводять дослідження сумісності препаратів з ГВ. Тому їм простіше написати, що препарат не сумісний.

Відчуваєте різницю? «Не проводились дослідження сумісності препарату» та «не сумісний препарат».

На щастя, є прекрасний ресурс e-lactancia.org. Це безкоштовний і наймасштабніший довідник іспанського госпіталя Marina Alta. Доступний англійською та іспанською мовою. На ньому по діючій речовині ви можете знайти інформацію по сумісності (4 ступеня), а також дані про фармакокінетику, період напіввиведення, альтернативні препарати та перелік джерел на яких ґрунтується ступінь сумісності.

Є і український аналог – сайт e-lactation.com 🇺🇦, який доступний українською та російською мовами. На ньому ви знайдете переклад матеріалів з оригінального сайту іспанського госпіталя Marina Alta, а також перелік препаратів зареєстрованих в Державному реєстрі лікарських засобів України.

Тому перевірити переважну більшість препаратів кожна мама може самостійно. І в тому разі, якщо призначене лікування дійсно не сумісне з ГВ, варто розмовляти з вашим лікарем про можливість перегляду призначень в бік їх більшої сумісності.

16 переглядів
bottom of page