top of page

Дитина спить тільки на руках

Ваше маля спить тільки на руках? Тоді цей пост для вас 🤗

Причин для сну на руках у малюків доволі багато. Розберемо кожну з них.

▪️Фізіологія

Так, сон на руках може бути фізіологічною потребою малюка, особливо, у віці до 3-4 місяців. У так званий четвертий триместр вагітності або період доношування.

Качання - є одним із вроджених рефлексів, які допомагають дитині розслаблятися і засинати. І, в тому числі, триматися у стані сну.

Часто в цьому віці ви все ж можете допомогти малюку спати після перекладання з рук, підібравши індивідуальні норми сну і неспання. Про них далі.

▪️Недостатній тиск сну

Наступною розповсюдженою причиною є не підходящий режим дня дитини. Тобто не підібрані індивідуальні норми сну і неспання.

Якщо тиск сну недостатній, дитині потрібно максимум допомоги не тільки для засинання (і руки, і качання, і смоктання), але й далі має бути допомога, щоб триматися у сні.

▪️Перегул

Друга сторона медалі непідібраних індивідуальних норм - це перегул. І тоді дитині потрібно так само багато допомоги для засинання, тому що важко розслабитись. А надлишок кортизолу в крові заважає самостійно триматися в стані сну.

В таких ситуаціях дітки засинають з плачем, можуть прокидатися з плачем, крутитися та всхлипувати крізь сон.

Але зверніт увагу, що для новонароджених такий сон може бути і варіантом норми (розповідала в останньому рілз).

▪️Невміння розслаблятися

Міцні обійми мами чи тата можуть бути допомогою для розслаблення малюку, який поки що не уміє цього робити самостійно.

Тут, окрім балансу активного та спокійного неспання, чудово допомагають нейротехніки - спеціальні масажні техніки, направлені на розвиток пропріоцептивної чутливості, вміння відчувати втому в тілі та розслаблятися.

▪️Асоціація

Так, сон на руках в певному віці може стати сильною асоціацією на засинання, якщо засинання на руках є єдиними умовами засинання, які практикуються кожного разу на вкладання.

Але, як абсолютно будь-яку асоціацію, цю також можна послабити або замінити на іншу, більш зручну для вас.


345 переглядів
bottom of page