top of page

Коли треба бити тривогу: червоні прапорці ГВ


Грудне годування хоч і природний процес, але часто не все так легко та безхмарно. І новонародженій мамі важливо знати про ті «червоні прапорці», які допоможуть вчасно покликати на допомогу спеціаліста та налагодити лактацію якомога швидше та з мінімальними втратами.

❗️якщо ваш малюк прикладається до грудей на надто короткий (5 хв і менше) або надто тривалий час (понад 50-60 хв), варто впевнитися у правильності прикладання, ефективності смоктання та достатній кількості молока.

❗️больові відчуття під час усього прикладання. Вони зазвичай свідчать про неправильне прикладання або наявність грибкової інфекції.

❗️новонароджена дитина вдень спить понад 3-5 годин. Аби малюк нормально набирав вагу та розвивався, а лактація була в порядку, прикладання до грудей повинно відбуватися мінімум 8 разів на добу. Будіть дитину та заохочуйте смоктати груди!

❗️дитина продовжує втрачати вагу після 4 дня життя. В цьому випадку консультація з педіатром та консультантом по ГВ обов’язкова! А лікар, в ідеалі, має бути дружнім до ГВ.

❗️через 7 днів після народження кількість сечовипускань менше 6, сеча концентрована та має темний колір. Обов’язково проконсультуйтеся з педіатром та впевніться, чи достатньо молока отримує ваш малюк.

❗️до 14 дня малюк не відновив вагу при народженні. Обов’язково необхідно впевнитися в достатній кількості молока та правильному прикладанні!

❗️після більшості годувань дитина все ще здається голодною. Можливо причина у прикладанні та кількості молока! Рекомендовано перевірити вагу та/або провести тест на мокрі пелюшки ▶️ #проблеми_гвр

❗️ви не чуєте ковтків. Відсутність ковтків після приходу молока має спонукати обов’язково звернутися за допомогою!

❗️після годування ви не відчуваєте полегшення в грудях. Можливо, малюк п’є не достатньо молока або смокче неефективно! Це також може бути проявом гіперлактаціі.

bottom of page