top of page

Лактогони в різних культурних традиціях


Під лактогонами розуміють речовини, що збільшують кількість молока. Вони ж галактогоги.

В різних культурах світу вони свої. В багатьох з них з цією метою новонародженим мамам дають теплу їжу та пиття, а також максимальний спокій та відпочинок протягом перших 4-6 тижнів. Цей підхід часто доповнюється різними чаями та настоями.

Компонентами таких напоїв виступають пажитник (фенугрек), козлятник (козляча рута, галега), росторопша, ячмінний та вівсяний солод, кульбаба, просо, водорості, аніс, базилік, насіння кропу, алтея, морінга, шатаварі та кубинський орегано (шпороцвітник ароматний).

Хоча той факт, що ці трави використовувались століттями без очевидної шкоди, є заспокійливим, в той же час дуже мало наукових фактів як про їх безпеку, так і про фактичну ефективність.

Механізми дії для більшості рослин невідомі. Це стосується не тільки їх результативності щодо підвищення лактації, але й в плані побічних ефектів, протипоказань до застосування та сумісності з іншими лікарськими засобами.

Ми, насправді, дуже скептично відносимось як до трав’яних лактаційних чаїв, так і до розчинних. Хоч за 28 грн, хоч за 1248 грн.

Але ще більш скептично до того, щоб щось пити ДО того, як налагодити прикладання та організацію ГВ, коли з кількістю молока дійсно є проблеми ☝️🏼 Бо з нерезультативним спорожненням грудей неможливо добитися великої кількості молока жодними засобами. Тільки ефективне смоктання або регулярне зціджування❗️

А от якщо проблем нема - пийте на здоров'я 😉

Звичайно, ми підготуємо для вас ТОП-10 продуктів, що позитивно впливають на лактацію, якими ви можете легко збагатити свій раціон.


bottom of page