top of page

Чи можна: каву, шоколад, молочні продукти, часник, цибулю на ГВ

☕️Кава та чай

Головний компонент, який нас турбує, це кофеїн. Добова доза не повинна перевищувати 300 мг кофеїну (близько 3 чашок кави та 4-5 чашок для чорного та зеленого чаю). Більші дози можуть викликати знервованість та дратівливість дитини.

Споживання більше 1л кави на день може спричиняти анемію та стан залізодефіциту у мам та немовлят. Деякі дослідження пов’язують великі об’єми кави з виникненням синдрому Рейно (вазоспазм).

Вердикт: можна у невеликих об’ємах.


что можно есть кормящей маме, що можна їсти на гв, чи можна на гв каву, шоколад на гв, чеснок и гв, лук и гв, цибуля чи пахне грудне молоко, что кушать на гв, диета кормящей, диета после родов, що можна їсти на гв, дієта годуючої, дієта після пологів, чи можна на гв солодощі, чи можна на гв горіхи, чи можна на гв халву, чи можна на гв яйця, чи можна на гв рибу, яку рибу можна на гв, що можна їсти годуючій мами в перший місяць, що їсти щоб прибувало молоко, які солодощі можна годуючій мамі, зразок меню для годуючої мами, чи можна їсти халву годуючій мамі

🍫Шоколад

Дослідження зазначають, що алергічна реакція на шоколад (какао) зустрічається дуже рідко. Кофеїн, що міститься в ньому, також є в незначних об’ємах.

Вердикт: можна.

🥛Молоко (коров’яче, козяче), кисломолочні продукти

Не зважаючи на те, що коров’яче молоко потрапляє в топ-5 найбільших алергенів, дослідження не довели користь від виключення його з раціону годуючої мами «про всяк випадок». Навпаки, є ряд досліджень, які показали підвищену чутливість до коров’ячого молока у дітей, чиї мами його не вживали.

Та ж інформація для кисломолочних продуктів та козячого молока.

Вердикт: можна.

🍶Згущене молоко

Не впливає ні на дитину, ні на кількість молока, ні на його жирність.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

🌱Часник

Дослідження не підтвердили зв’язок вживання часнику та кольок у дитини. Але показали цікаву штуку. Запах часнику дійсно спостерігається в грудному молоці (приблизно через 2,5 год), проте діти, чиї мами вживали часник перед годуванням, в переважній більшості навпаки їли довше. Це опосередковано пов’язали з можливим його використанням для стимуляції лактації.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

🍢Цибуля, спеції (пряне, гостре, кисле, солоне, солодке)

Не існує жодних даних щодо зміни смаку молока в сторону гострого, кислого, солоного тощо, а також після вживання в їжу цибулі. Проте не виключаємо можливість того, що дитина може не сприйняти новий запах від мами.

Вердикт: можна, якщо мамі смакує.

✅Підсумуємо. Огляд численних досліджень не виявив продуктів, яких 100% варто уникати годуючим мамам. Індикатором є лише реакція конкретної дитини.

130 переглядів
bottom of page