top of page

Чи можна їсти: цитрусові, кольорові та сирі овочі/фрукти, квашену капусту, газовані напої на ГВ


❗️Дісклеймер: не зважаючи на те, що деякі продукти можуть мати доведену часту реакцію у дітей, це зовсім НЕ значить, що саме ваш малюк матиме реакцію. Доведено, що харчування мами не пов’язане з дитячими кольками, а в ряді випадків бідний раціон шкодить і дитині, і мамі.

чи можна годуючій квашену капусту, Квашена капуста на ГВ, чи можна мандарини на гв, чай з лимоном при гв, чи можна червоні продукти на гв, мінеральна вода і гв

👉Не існує чіткого переліку «безпечних продуктів». Усім породіллям рекомендовано продовжувати харчуватися тими продуктами, які вони їли під час вагітності.

🍊Цитрусові.

Алергія на цитрусові спостерігається дуже рідко, переважно в легких формах. Найбільша чутливість помічена дослідниками стосовно кісточок. Нема жодних даних щодо підтвердженої алергії на цитрусові, які вживала годуюча мама.

Вердикт: можна.

🍓Червоне, жовте, оранжеве в природних продуктах.

Так само жодних (!) підтверджених фактів. За виключенням одного – синтетичні барвники цих кольорів дійсно можуть викликати алергічні реакції. Переважно у тих, хто їх вживає безпосередньо в їжу, а не через материнське молоко.


З червоними фруктами та овочами частково асоціюється так звана псевдоалергічна реакція, яка виникає на несприйняття організмом продуктів, багатих гістаміном, тираміном або гістамінолібераторами. Але цей стан не є алергією.

Ця реакція також відмічається на безпосереднє вживання продуктів в їжу. Вона не має підтвердженого зв’язку з ризиком виникнення алергії дитини внаслідок вживання материнського молока.

Сюди ж відноситься і мед.

Вердикт: можна.

🍎Сирі овочі та фрукти.

Часто підозрюються в появі здуття та газів у мами. Проте якщо у мами спостерігається посилене газовиділення, це не є причиною газиків у дитини. Гази з кишківника не потрапляють в кров, а саме з крові та лімфи синтезується грудне молоко.

Вердикт: можна.

🥤Газовані напої, квашені огірки, помідори, капуста.

Важливо розуміти, що дитина отримує те, що потрапляє до мами в кров, а не те, що потрапляє до її шлунка та кишківника. Адже молоко синтезується з компонентів крові та лімфи. А кров від вживання газованих напоїв не стає газованою. Так само і з квашеною капустою, огірками, помідорами, а також домашніми соліннями.

Вердикт: можна.

92 перегляди
bottom of page