top of page

Дитина смокче палець: що робити

Дитина смокче палець - наш топ питань в діректі цього тижня. Тому розбираю це питання привселюдно 😁

Прошу ваших лайків для підтримки та щоб якомога більше мам побачило цей пост 🤗

В цьому пості я поділюся трьома думками:

- моєю загальною з практики;

- моєю з практики консультування по ГВ;

- та загальною з різних джерел, що стосуються сну.

Отже, багато з вас знають, що я не прихильниця смоктання пальця. Хоча сам процес смоктання є абсолютно природним.

На це є одна велика причина - складність процесу відучування від такого смоктання. Якщо груди ви можете забрати, пустушку сховати або, обігравши це цікавим сторітелінгом для дитини, переконати більше не смоктати (наприклад, подарувати новонародженому сусідському малюку), то палець так просто не сховаєш. Бо руки дитини завжди з нею)))

Звісно, є спеціальні накладки на пальчик, які можуть допомогти. Але ж пам’ятайте, що така накладка не дасть дитині створювати вакуум для смоктання. Але якщо палець був єдиним способом допомоги засинання, то дитина не знатиме, як тоді заснути інакше. А це вплине на якість сну і засинання одразу, як ви почнете використовувати накладку.

Накладка від смоктання пальця

Також смоктання пальця може бути способом пережити стрес. Обов’язково перевірте, чи не змінилася психологічна обстановка з того часу, як дитина почала смоктати пальчик. Можливо, маля стресує і від того потребує більше смоктання для розслаблення та адаптації до нових умов.

Тому особисто я рекомендую при перших ознаках появи систематичного (!) смоктання пальця, не давати цій звичці закріпитися і замінювати палець на грудь чи пустушку, якщо ви її використовуєте.

Звісно, вночі ви не можете це контролювати, але на перших порах достатньо давати достатньо контролю вдень.

Якщо ж говорити з точки зору мене як консультантки з ГВ, то тут теж ряд можливих проблем. Це зміна прикладання та можлива відмова від груді.

❣️Важливо не плутати систематичне смоктання пальця та смоктання кулачків і облизування своїх ручок як етап вікового розвитку з метою дослідження свого тіла❣️

Ну і якщо говорити про загальну думку, то в більшості джерел смоктання пальця відносять до способу саморозслаблення та не бачать в тому нічого поганого, якщо:

🔸дитина не відмовляється від груді;

🔸у малюка ще немає зубів;

🔸смоктання не веде до пошкодження шкіри на пальцях;

🔸дитина не травмує себе іншим чином - шкрябає нігтиком слизову оболонку рота, запихає руку занадто глибоко, провокуючи рвотний рефлекс тощо.

Звісно, що робити зі смоктанням пальця, вирішувати тільки вам, батькам. Але зважте всі За і Проти. А також обов’язково відвідайте стоматолога, щоб визначити реальні ризики порушення прикусу у вашого малюка.

Тому що саме смоктання пальця найбільше вливає на формування викривленого зубного ряду та відкритого прикусу.

На жаль, більше, ніж соска.

І саме смоктання пальця може зберігатися понад 2 роки - а це той вік, коли вплив на щелепи максимально вірогідний.

Відкритий прикус

❌Як не варто боротися зі смоктанням пальця:

🔸наносити на пальці гіркі речовини;

🔸сварити або соромити дитину за смоктання;

🔸бити по рукам (на жаль, і таке буває);

🔸одягання на ніч шкарпеток на руки чи рукавичок;

🔸бинтування рук чи прив’язування їх до тіла.

Поділіться, чи використовували ви манжетки для пальчика? Чи допомогли вони вам? І як справлялися зі смоктанням пальчика у малюків?

20 переглядів
bottom of page