top of page

Зціджування молозива під час вагітності

Антенатальний збір молозива – це зціджування чи збір підтікаючого молозива до пологів, тобто ще під час вагітності.

Чули про таке? Якщо ні – читайте далі.


Збір морозива до пологів буде корисним в наступних випадках:

▪️мама має захворювання на діабет (особливо 1 тип) або гестаційний діабет, родинну непереносимість молочних продуктів;

▪️коли у мами гіпоплазія молочної залози або перенесена операція на грудях;

▪️якщо мама приймає бета-блокатори для контролю високого тиску;

▪️плановий кесарів розтин, особливо на ранньому терміні вагітності;

▪️планова індукція пологів;

▪️у дитини внутрішньоутробно діагностовано розщілину піднебіння, синдром Дауна, вади серця, внутрішньоутробну затримку розвитку;

▪️з двійнями чи трійнями.

Крім вище зазначених випадків слід зазначити ще підвищення впевненості у собі, адже мама ще до народження малюка здобуває досвід зціджування, краще відчуває свої груди, глибше розуміє процеси лактації.

Як збирати?

▪️Молозиво можна зціджувати вручну або збирати в молокозбірники, якщо воно тече саме по собі. Зціджувати рекомендують не раніше 36 тижня.

▪️Збирати молозиво часто найзручніше в шприц на 1-2 мл, а потім заморожувати. Правила зціджування та зберігання – стандартні. Ми писали про це за тегом #зціджування_гвр

▪️Молоковідсмоктувач часто не дасть ефекту. Тому що молозиво густіше за молоко. А ще його мало - і навіть якщо молоковідсмоктувач його дістане, то просто розкаже по баночці 🥲

Чи безпечно це для перебігу вагітності?

Є думка, що стимуляція сосків під час вагітності може спровокувати передчасні пологи за рахунок виділення окситоцину. Проте наукові дослідження не підтвердили цей факт у жінок, які не мали ризику передчасних пологів.

Для порівняння, секс та грудне вигодування старшої дитини під час вагітності також сприяють вивільненню окситоцину, проте вважаються безпечними.

Та що там казати - коли ми пʼємо смачний теплий напій або нас обіймають, у нас теж виробляється окситоцин!

А від смачного какао ще ніхто не народив 😁

А все завдяки тому, що чутливою до окситоцину матка в нормі стає вже ближче до своєї фізіологічної готовності до пологів.

Але рішення про допологове зціджування має прийматися тільки мамою спільно з її лікарем. Звичайно, мало лікарів чули про це, але було б круто, якщо у когось виникне бажання розібратись в темі. І на одного ГВ-френдлі лікаря стане більше! 💛

Цікаво, що у пологових будинках Великобританії працівники володіють інформацією щодо антенатального зціджування та навіть мають інформаційні бюлетені.

Розкажіть в коментарях, чи чули ви про антенатальне зціджування? Чи, можливо, мали досвід? 🤗

bottom of page