top of page

Люпин як алерген в прикормі

Люпин є алергеном та входить в 14-ку найрозповсюдженіших продуктів, які викликають алергію.

В Україні його можна купити хіба як прикормку для риби 😆 Але в мережі також можна замовити і люпинове борошно. А за кордоном він доволі розповсюджений.

Люпин належить до бобових. Як він виглядає, ви могли побачити в рілсі. Це в магазині в Португалії.

Крім Португалії він широко використовується в їжу в Іспанії, Італії, Греції, Туреччині, Країнах Сходу та інших. І так як багато маленьких українців будуть куштувати свій перший прикорм в цих країнах, то варто знати кілька важливих моментів.

Зрозуміло, що, як і інші бобові, люпин потрібно подавати відповідно до способу знайомства дитини з прикормом - у вигляді пюре добре розвареного та подрібненого виделкою або сформованого в брусочки для БЛВ.

Як і всі інші алергени, світові організації алергологів рекомендують починати знайомство з 1/8-1/4 чайної ложки, поступово збільшуючи обʼєм протягом наступних 2-3 трапез. Якщо реакція відсутня - можна пропонувати на постійній основі у якості гарніру.

Також за кордоном борошно з люпину використовується як інгредієнт в таких продуктах:

▪️випічка: хліб, піца, макарони, тістечка;

▪️морозиво;

▪️веганське молоко;

▪️як веганський замінник яєць і мʼяса;

▪️соуси.

Люди, у кого є алергічна реакція на арахіс, можуть мати також перехресну реакцію на люпин.

Розкажіть в коментарях, чи пробували ви люпин? Особливо, цікавий досвід матусь, які живуть за кордоном 🤗

7 переглядів
bottom of page