top of page

Коли можна відмінити нічні годування?

Нічні годування є важливою складовою підтримки лактації, не тільки в перші місяці малюка, але й надалі. Це норма для дитини – прокидатися вночі. Навіть дослідження показали, що діти на ГВ та суміші прокидаються однакову кількість разів, а малюки, яких відлучили від нічних годувань… так само продовжують прокидатися. Це їх фізіологічна норма.


🤔Коли ж можна відлучати дитину від нічних годувань груддю?

Загальні рекомендації по збереженню лактації наголошують про надважливість нічних годувань в перші три місяці.

Продовжувати годувати вночі рекомендується і далі до року, коли дитина збільшує свою рухову активність вдень, тож вночі може добирати собі і молочка, і тактильних відчуттів. Це ж актуально для мам, які рано починають працювати – в нічний час дитина має змогу надолужити брак контакту та спілкування з мамою, відновити емоційний зв’язок. Також причиною прокидання може бути прорізування зубів, а більшість дітей найкраще заспокоюються на грудях. Ще одна причина – дискомфорт: від хвороби до некомфортної температури в кімнаті чи незручної пози для сну.

Чи можемо ми сказати, що можна/варто відлучати дітей від нічних годувань одразу після року? Звичайно, ні.

❣️АЛЕ! ❣️

З одного боку, сон протягом усієї ночі – це одна з навичок в процесі розвитку дитячого організму. Хтось починає повзати в 7 місяців, а хтось після року. Так само деяким дітям нормально дається сон усю ніч після року, інші ж прокидаються і далі до 2-3 років. Це варіанти індивідуальної норми. Тому якщо ви перестанете годувати дитину вночі, це абсолютно не значить, що вона перестане прокидатись. Просто тоді потрібно буде вкладати спати іншими методами. А давати іншу їжу чи пиття вночі дітям не рекомендується.

😫З іншого боку, якщо нічні годування серйозно вас виснажують, а то й навіть змушують думати про завершення лактації, відлучення від нічних годувань може стати вам дуже помічним.

Як це зробити? Читайте в наступному пості! ✍️

bottom of page