top of page

Змішане годування: правила гри для збереження ГВ

За даними дитячого фонду UNICEF, спеціалізованої структури ООН, що опікується захистом прав та інтересів дітей, в Україні лише 20% дітей перебувають на виключно грудному вигодовуванні до 6 місяців 😔

Тож переважна більшість матусь все ж таки годують змішано (грудне молоко + суміш) або тільки штучно.

❗️Ми вкотре наголошуємо, що навіть одне годування груддю на день набагато корисніше для дитини, ніж повне штучне годування.

Саме тому хочемо виділити правила, яких варто притримуватися, щоб зберегти грудне молоко в раціоні малюка та користь від нього якнайдовше

1️⃣ При найменших проблемах звертайтесь до консультанта з грудного вигодовування. Адже чим раніше почати вирішувати проблему, тим менше часу і зусиль на це піде.

Добре, якщо ви знайдете «свого» спеціаліста, який буде з вами на зв’язку і після консультації, буде підтримувати та підбадьорювати за потреби.

2️⃣ Завжди слідкуйте за прикладанням. Правильне прикладання – без перебільшення, основа основ. Саме воно допомагає дитині смоктати ефективно (фактично висмоктувати молоко) та активно (максимум молока за мінімум часу).

І хоч є безліч прикладів безпроблемного суміщення ГВ з пустушкою та пляшкою, але так само є безліч прикладів, коли дитина почала відмовлятися від груді уже через 2-3 рази використання пляшки або знизився набір ваги після початку використання пустушки.

3️⃣ Давайте обидві груді в годування. Таким чином дитина висмокче все наявне в момент годування молочко максимально.

4️⃣ Приміняйте техніку стискання груді.

5️⃣ В кожне годування давайте спочатку грудь, потім зціджене молоко, за наявності, і вже потім суміш.

6️⃣ І не забувайте, що прикладання до груді – це не тільки про їжу, але й про тісний емоційний зв’язок і спілкування з мамою!

bottom of page