top of page

Медикаментозне припинення лактації

Існує три методи завершення лактації: фізичний, фізіологічний та медикаментозний. На ваші запити детально розглянемо призначення лікарських засобів жінці для припинення тривалої лактації.

таблетки від молока, таблетки від лактації, як припинити лактацію, таблетки для остановки лактации, как остановить лактацию, таблетки от молока

👌Ми вивчили наявні матеріали щодо медикаментозного завершення тривалої лактації з різних джерел: FDA (США), CMDh (Євросоюз), RCOG (Великобританія) та Пабмед загалом. Вони відповідають офіційним рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я:

❗️у випадку необхідності припинення лактації, дієвим рекомендованим методом є фізіологічний метод, а використання фармакологічних методів не рекомендується❗️

🌐У США та ЄС офіційно не рекомендовано використання бромокрипину для припинення лактації, оскільки він має багато побічних ефектів. В Штатах це зробили ще у 1989 році, у Південній Кореї – в 1994.

🚫Серед побічних ефектів бромокриптину відмічають серцево-судинні (70,5%), неврологічні (14,3%) та психіатричні (8,6%) розлади. А тривалість курсу має становити 6-14 днів. Ризик ще і в тому, що жінки не завжди інформують лікаря при появі перших симптомів.

⛔️У каберголіну хоч і менше побічних ефектів (зниження артеріального тиску, запаморочення, головний біль, нудота та блювання протягом 2-3 днів), проте у дослідженнях у 60% жінок спостерігалось нагрубання молочної залози.

〽️Хоч дослідження і показали дійсне зниження рівня пролактину після прийому цих препаратів і зниження лактації, проте вони не зупиняють синтез молока повністю. Тож жінка надалі потребуватиме консультації спеціаліста щодо подальших дій та контролю процесу.

🔰Ми, як консультанти з питань грудного вигодовування та лактації, однозначно рекомендуємо використовувати тільки фізіологічні методи для припинення лактації. Адже це не тільки про лактацію як фізіологічний процес, але й про грудне годування, як емоційний і психологічний зв’язок матері та дитини.

🔰В своїй роботі ми комплексно підходимо до цього питання: працюємо і з лактацією, і з діадою «мама-дитина», і часто ще й з проблемами зі сном та прикормом.

26 переглядів
bottom of page