top of page

Чи давати воду на ГВ?

Згідно 📝наказу МОЗ 149: «...Грудне молоко містить близько 90% води, що повністю задовольняє потреби дитини в рідині. Введення додаткової рідини підвищує ризик гострих кишкових інфекцій, зменшує потребу у грудному молоці та тривалість грудного вигодовування...»

допаивание водой, допоювання водою, допоювання водою на гв, чи потрібна дитині вода, Чи можна новонародженим давати кип'ячену воду, Пиття для немовлят, Кропна вода, Що можна давати пити дитини в 4 місяці, Укропна вода для немовлят

📍Із чого ми можемо зробити висновок, що дитина віком до 6 місяців за офіційними рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я та МОЗ України НЕ потребує допоювання водою.

Більше того, це може негативно відобразитися на її здоров‘ї:

💡вода може бути контамінована (заражена, забруднена) і як наслідок викликати різні інфекційні та кишкові хвороби;

💡допоювання малюка водою має прямий вплив на кількість виробленого молока у груді;

💡чим більше малюк вип’є води, тим менше він висмокче молока і як наслідок ➡️ вироблення молока знижується.

💡вода немає калорійності.

‼️Найбільшу небезпеку допоювання становить для новонароджених, тобто діток першого місяця життя.

У зв’язку з незрілістю нирок у новонароджених, в перші 2-3 доби життя в результаті допоювання водою (чи надмірним введенням інших рідин) виводиться натрій, що може негативно впливати на роботу мозку, збільшує ризик і тяжкість респіраторних захворювань у новонароджених.

І, звичайно ж, матиме негативний ефект на становлення лактації. Адже саме в ці дні груді потрібна повноцінна стимуляція.

Вода ж створює хибне відчуття наповнення в шлунку, тож дитина буде пропускати годування.

🤔Якщо ж на вашу думку в спекотну погоду дитина хоче пити - прикладіть її до груді🤱Малюк втамує спрагу, заспокоїться і лактація в порядку 😉

До речі, існує понад 10 досліджень в умовах спекотного клімату (+30 - +41 градус), які одностайно підтверджують рекомендації НЕ допоювати дитину на ГВ водою до 6 місяців водою чи іншими рідинами.

А коли ви почали давати воду дитині? І коли на це почали вмовляти старші?)))

bottom of page