top of page

Я годувала менше, ніж хотіла б

Часом стається так, що мама закінчує ГВ раніше, ніж планувала. Це може бути в різному віці і з різних причин. Та є дещо, що об’єднує ці всі ситуації.

Я в сторіз нещодавно запитувала, що вам далося найскладніше в завершенні ГВ раніше бажаного терміну. І є відповідь, яка зустрічалася найчастіше: почуття провини і складність прийняти те, що я після цього не погана мама.

Знаєте, було б, можливо, круто, якби критерієм хорошої мами була просто наявність ГВ. Але так не буває) Життя і материнство значно складніші, ніж просто вибір способу годування. А материнська любов і піклування проявляється не тільки через ГВ.

Були також відповіді про відчуття відсутності єднання з дитиною після завершення ГВ раніше, ніж планувалося. І ось тут хочу зупинитися детальніше.

Формування прив’язаності - це комплексний процес, який не зав’язаний виключно на типі годування дитини або його тривалості, триває понад 2 роки і включає багато аспектів стилю батьківського виховання та догляду за дитиною по багатьом параметрам.

Згадайте, коли ви перейшли на годування сумішшю, ви ж не почали менше брати дитину на руки, менше спілкуватися з нею та посміхатися, менше любити. Правда? Годувати меншими об’ємами, рідше змінювати підгузок, більше кричати чи навпаки ігнорувати плач дитини.

Ви так само любите вашого малька! І прийняли (часто, таке складне!) рішення завершити ГВ не тому, що ви такі вредні, аби нашкодити дитині, а з вагомих конкретно для вас причин.

Котятки, розумію, що багатьом з вас, хто зараз успішно годує, може бути важко зрозуміти, ну як це так - завершити раніше. Чому не старалися, чому мало старалися, чому не зберегли зціджене чи змішане? Дуже прошу в коментарях утриматись від осуду. Тому що це дійсно нелегке рішення для багатьох. За яким стоїть ряд вагомих для конкретної людини причин.

В сторіз сьогодні також розберу деякі інші ваші думки і складнощі. Заходьте, буде корисно та цікаво!

20 переглядів
bottom of page